s70 smart

Koumpouriana

22 - 01 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 51 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Σήμερα στην πρώτη ουσιαστική Συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. ΚΕΔΕ με σημαντικά θέματα ο Θεσσαλός Πρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Τρικάλων, ανακοίνωσε καλά νέα για τους Δήμους και το αυτοδιοικητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Φιλόδημος" που ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 * Παρόντες στο Δ.Σ. και οι Λ. Γ. Τσιβόλας, Δ. Παπακώστας (τ. Δήμαρχοι).

 |. Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΕ πληροφόρησε το σώμα ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκο ότι τα έργα προς ένταξη ή όσα έχουν συμβασιοποιηθεί ή είναι προς δημοπράτηση, απρόσκοπτα θα ολοκληρωθούν.

 Τονίστηκε από όλους ότι το "Φιλόδημος" είναι οριζόντιο αυτοδιοικητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, του οποίου οι πόροι κατανέμονται με αντικειμενικά ισορροπημένα κριτήρια. Είναι αλήθεια ότι ευνοούνται και υποστηρίζονται οι μικροί πληθυσμιακά Δήμοι, οι Ορεινοί, οι μικρονησιωτικοί,που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών.

 Τα χρήματα είναι της Αυτοδιοίκησης, μετά τη μεγάλη συρρίκνωση (- 65% επί των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, τα χρόνια των μνημονίων) και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο απλές και ταχείες, σε σχέση με έργα μέσω ΠΕΠ / ΕΣΠΑ (τύπου ΕΠΤΑ & ΘΗΣΕΑ).

 ||. Για παράδειγμα, ο ορεινός Δήμος Αργιθέας πέτυχε το 2018 - 19, να εντάξει σημαντικά έργα και προμήθειες μηχανημάτων (νέος φορτωτής, πιστοποιημένες παιδικές χαρές - Βραγκιανά κ.λπ. - άνω των 400.000€).

 √ Όπως έχουμε γράψει, έργα πλέον των 2.000.000€ είναι σε εξέλιξη, δημοπρατήθηκαν και θα ολοκληρωθούν εντός του 2020.

 √ Ρέμα Λεύκας Πετρίλου - Ύδρευσης Αργυρίου - Ασφαλτόστρωση Δρόμου Επισκοπής Βραγκιανών κ.α.

 √ Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή Αργιθέας πρέπει να καταγράψει και να ενημερώσει κοινή γνώμη και νέους συμβούλους, ποιά έργα έχει παραλάβει από τη Δημοτική αρχή 2014-2019 και πόσα είναι προς εκτέλεση το νέο έτος 2020.

 |||. Το ΔΣ ΚΕΔΕ ζήτησε να μην αλλάξει ο τρόπος κατανομής των πόρων του "Φιλόδημος 1&2", να μην επιστρέψουμε σε πελατειακές λογικές....

 Οι πόροι είναι μέσω του ΤΠΔ και του ΠΔΕ.

 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εγγυάται την ομαλή ροή χρηματοδότησης.

 Όσοι Δήμοι τρέξουν τις διαδικασίες, ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά του ν.4412/2016 θα αποδώσουν έργα ολοκληρωμένα στους δημότες τους.

 * Η γρήγορη και καλή συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και με έμπειρα Τεχνικά Γραφεία, είναι το μυστικό της επιτυχίας και ταχείας προώθησης.

 * Ο Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με γραπτή εισήγηση του, κατέθεσε την έντονη αντίδραση του στις ενέργειες του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου στο θέμα διορισμού νέου ΔΣ στην ΕΕΤΑΑ, χωρίς να ερωτηθεί η νέα διοίκηση ΚΕΔΕ.

 * Επίσης, ζήτησε να επιμείνει η ΚΕΔΕ στην άρνηση της στο θέμα της υποχρεωτικής μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος.

 Συμφώνησε απολύτως και ο πρόεδρος ΔΣ και όλοι οι Σύμβουλοι.

 |V. Ο Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Π. Μαΐστρος, μίλησε για την ανάγκη Επικαιροποίησης της αρχής του Δημοκρατικού Προγραμματισμού του ν.1622/1986,που έθεσε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

 Αποτελεί το θεμέλιο της πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε.

 Θυμίζουμε πως ο Π. Μαΐστρος είχε επισκεφθεί τα Βραγκιανά, μίλησε στη Συνέλευση του Πανελληνίου Συλλόγου Βραγκιανιτών, στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας 1980 των Χωματόδρομων..... για την Ορεινή Ανάπτυξη.

V.Συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

 Α. Η είσπραξη του 2% ή 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων στους Δήμους, που ισχύει από το νόμο 2537/1997 και ν.4483/2017.

 Β. Επίσης, ένα καυτό θέμα, που χρειάζεται πολύ προσεκτικό χειρισμό.

 Αυτό της διασταύρωσης στοιχείων λογαριασμών ΔΕΔΔΗΕ και του Ε9 επί των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων κάθε νοικοκυριού, στα χωριά και πόλεις - μετά τον πρόσφατο νόμο - που σίγουρα θα εκτοξεύσει το ύψος των δημοτικών τελών και φόρων, ιδίως σε φτωχές περιοχές και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών γης, σπίτια χωρίς οικοδομική άδεια κ.λπ., όπως στην Αργιθέα.

 V|. Έχουμε, ως "Πατριωτικές Δυνάμεις Αχελώου ΑΡΓΙΘΕΑΣ", επανειλημμένα επισημάνει, λόγω και της πολύχρονης εμπειρίας μας, ότι πρέπει άμεσα:

---------------------------------------------

1.Να περιορίσουμε το κόστος αποκομιδής σκουπιδιών.

 Με ανακύκλωση, κάδους συμπίεσης όγκου και σύμπραξη με Ιδιώτες.

2.Να διεκδικήσουμε, ως Ορεινή και απόμακρη περιοχή, στα ανταποδοτικά τέλη να υπολογίζεται μόνο η συγκέντρωση και αποκομιδή σκουπιδιών εντός της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου.

 √ Να ληφθεί υπόψη το πολύ χαμηλό "τοπικό ΑΕΠ" [άποροι, συνταξιούχοι ΟΓΑ των 330€/ μήνα].

 √ Να μην προστίθεται το κόστος μεταφοράς τους από το Δήμο Αργιθέας έως τον ΣΜΑ Πύλης Τρικάλων.

 - Για να νομιμοποιείται το Δ .Σ. και η οικονομική επιτροπή να μειώσει τους συντελεστές,ενόψει της αύξησης του εμβαδού των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

 Διαφορετικά θα ακυρώνονται οι αποφάσεις Δ.Σ. από τα Ελεγκτικά όργανα.

3.Περιορισμός κόστους εξωτερικού φωτισμού με τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης (LED) και Συνεργασία με Εταιρείες ΑΠΕ για ενίσχυση μέσω Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 Με διεκδίκηση χρηματοδότησης από Πράσινο Ταμείο κ.λπ.

 * Σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στα Βουνά, ευχόμαστε σε όλους τους Αιρετούς Αυτοδιοίκησης να δράσουν δυναμικά και να ζήσουν σαν.... τα Ψηλά περήφανα Βουνά!

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός Τ.Α. Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019- ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα