s70 smart

Koumpouriana

30 - 03 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας
32 Kataktisi tis Kalanas Την «κατάκτηση» της οροσειράς της Καλάνας, βουνό του Δήμου Αμφιλοχίας, έβαλε σαν «στόχο» της η Ομάδα Πεζοπορίας-ορειβασίας Ορεινού Βάλτου και σε συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους, την πέτυχε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

 Συνολικά περίπου εκατό ορειβάτισσες και ορειβάτες, μέλη των ορειβατικών συλλόγων Άρτας-Πάτρας-Κορίνθου-Αγρινίου-Αγράφων και Ομάδας Βάλτου συγκεντρώθηκαν πρωΐ-πρωΐ στο Παλιό Χαλκιόπουλο.

 Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκιοπούλων κ. Βασίλης Ταλιούρας και ο εκ μέρους του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου κ. Οδυσσέας Προύντζος από τα ξημερώματα άναψαν φωτιά και ετοίμασαν πλούσιο σε
θερμίδες πρωινό με ντόπια εδέσματα για τους «κατακτητές» του βουνού!

 Οι ορειβάτες μετά το πρωινό μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες και ξεκίνησαν για την όμορφη εκδρομική τους περιπέτεια.

 Η πρώτη ομάδα με οδηγό τον έμπειρο ορειβάτη και γνώστη της Καλάνας Χριστόφορο Καραγεώργο ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ορειβατικού συλλόγου Κορίνθου και έχει καταγωγή από το Χαλκιόπουλο, έκανε την μεγαλύτερη και πιο δύσκολη διαδρομή. Από το Παλιό Χαλκιόπουλο ανέβηκε και περπάτησε στην κορυφογραμμή του βουνού και κατέβηκε στον Εμπεσό.

 Η δεύτερη ομάδα ανέβηκε και περπάτησε στην κορυφογραμμή μέχρι τους «τρεις πύργους» στην μέση περίπου της πορείας προς Εμπεσό, και επέστρεψε στην αφετηρία το Παλιό Χαλκιόπουλο.

 Η Τρίτη ομάδα επέλεξε την πιο ρομαντική ίσως διαδρομή του βουνού! Απ’ το παλιό Χαλκιόπουλο περπάτησαν στο μονοπάτι που επί έξι αιώνες ακολουθούσαν πεζοί οι προσκυνητές στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη. Μέσα από πυκνό δάσος ελατιών, μικρά ξέφωτα και απότομους γκρεμούς έφθασαν στην σπηλιά όπου μόνασε ο Άγιος.

 Απόλαυσαν την μοναδική θέα της ανατολικής πλευράς της Καλάνας, της τεχνικής λίμνης των Κρεμαστών, τις χιονισμένες κορυφές των βουνών της Ευρυτανίας και Ηπείρου.

 Στην επιστροφή η ομάδα έκανε παράκαμψη και επισκέφθηκε την μικρή εκκλησούλα των Αγίων Ταξιαρχών χτισμένη στην μέση ενός γκρεμού.

 Επέστρεψαν στο Παλιό Χαλκιόπουλο ακολουθώντας τον χωματόδρομο, που έγινε πριν 40-50 χρόνια, ο οποίος καταλήγει στο ξέφωτο της «Αγραπιδούλας», είκοσι λεπτά πριν τον Άγιο Ανδρέα.

 Στην Τρίτη ομάδα συμμετείχε και ο Βασίλης Ντελής του Ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου που διετέλεσε πρόεδρος επί δώδεκα χρόνια και αντιπρόεδρος άλλα τρία. Επί της προεδρίας του κτίστηκε το εξαιρετικής κατασκευής καταφύγιο του συλλόγου δυνατότητας 60 ατόμων στις πλαγιές του όρους Παναιτωλικού. Ο Βασίλης έγραψε και το βιβλίο «30 Χρόνια Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου», την πληρέστερη καταγραφή που θα μπορούσε να γίνει για τις δραστηριότητες του συλλόγου.

 Το λεωφορείο του Συλλόγου Άρτας και πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα με ορειβάτες άλλων συλλόγων, άτομα που συμμετείχαν στις ομάδες δύο και τρία, το απόγευμα κατευθύνθηκαν στον Εμπεσό όπου έφθασε και η πρώτη ομάδα που έκανε την πορεία στην κορυφογραμμή.

 Στην συνάντησή τους σε εστιατόριο του χωριού αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους από την ορειβασία τους στην Καλάνα, καθώς και κινητά τηλέφωνα και f/b. Υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα ξανάρθουν να περπατήσουν πάλι στα κοντινά-αλλά άγνωστα για τους πολλούς-φανταστικά μέρη που «κρύβει» η περιοχή του Ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας.

 Φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας
Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα