s70 smart

Koumpouriana

30 - 03 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

60 IMG 1097 EM PMelas Πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκ 2019 η Γενική Συνέλευση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Π. ΜΕΛΑΣ, δηλαδή των πολεμιστών του νόμου 751 ή των κληρονόμων τους.

 Έλληνες πολίτες με βάση την απόφαση της πολιτείας Ε47820/14-12-1957 δημιούργησαν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Π. ΜΕΛΑΣ με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση για τα μέλη του ΚΥΡΙΑΣ κατοικίας στα Διοικητικά όρια του Νομού Θεσσαλονίκης στην περιοχή Κοινότητας ΠΑΝΟΡΑΜΑ Θεσσαλονίκης και την εν γένει αναμόρφωση, ανάπλαση και εξυγίανση της περιοχής ως κύριας κατοικίας προς όφελος των μελών του.

 Από το 1957 τα 135 μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα περίπου 1000 στρέμματα που παραχωρήθηκαν το 1957 από την Πολιτεία για να αποκτήσουν κατοικία.

 Μάλιστα, όπως προέβλεπαν από το 1957 ο παραπάνω σκοπός μπορεί να πραγματοποιηθεί ή με παραγωγή κατοικίας από ενιαίο κατασκευαστικό φορέα ή με διανομή αυτοτελών οικοπέδων για την ανέγερση κατοικιών από τα μέλη μας ή με απ’ ευθείας αγορά έτοιμων κατοικιών ή με τον συνδυασμό κατά οποιοδήποτε τρόπο των τριών περιπτώσεων.

 Και με ποινή διάλυσης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού γράψανε ότι «απαγορεύεται η μεταβολή του σκοπού και της κατηγορίας του Συνεταιρισμού».

 Οι εύπιστοι πολεμιστές, που πρόσφεραν ακόμα και την ζωή τους για την πατρίδα, διότι πίστευαν στην Ελλάδα, ΔΕΝ μπορούσαν να φαντασθούν την πάνω από εξήντα χρόνια ταλαιπωρία τους και τα απίθανα έξοδα στα οποία υπεβλήθησαν από την πολιτεία και τους λεγόμενους υπαλλήλους της.

 Από όσα ακούστηκαν στην Γενική Συνέλευση της 15-12-2019 με πάρα πολλή αγανάκτηση επισημαίνονται:

 Πολιτεία ΔΕΝ συμπεριφέρθηκε ισότιμα σε όλους τους δικαιούχους του Νόμου 751, στους οποίους έδινε σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην πατρίδα ένα οικόπεδο για την στέγασή τους, εκεί όπου δημιουργήθηκε ο συνοικισμός Ν751 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

 Η πολιτεία παραχώρησε ένα χώρο 1450 στρεμμάτων σε χορτολιβαδική έκταση για τους περίπου 500 δικαιούχους. Ακολούθως οι εκλεγμένοι και οι υπάλληλοι του κράτους, χωρίς να χάνει το κράτος την ευθύνη, έκανε με φροντίδα του κράτους κατάτμηση και ρυμοτομία του χώρου, και με μια περίεργη «κίνηση», έδωσε μόνο στους πρώτους 250 οικόπεδα στην έκταση των 1450στρεμμάτων και μοίρασε το υπόλοιπο σε 200 Δραμινούς (με μια περίεργη «σφήνα») και «ξόδεψε» την αρχική έκταση. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει γίνει κατανοητό πώς επιλέχθηκαν οι πρώτοι 250 πολεμιστές για τακτοποίηση και με ποιο κριτήριο έμεινα οι υπόλοιποι 250 πολεμιστές από έξω …

 Ακολούθως, το 1957 προσδιόρισε άλλη μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων στην οποία όμως δεν τήρησε τις ίδιες διαδικασίες και απαίτησε και υπέβαλε στους υπόλοιπους δικαιούχους σε έξοδα τοπογράφησης, σε έξοδα ρυμοτόμησης, και σε επαχθέστερους όρους, και άλλες διαδικαστικές απαράδεκτες απαιτήσεις, μη ισότιμες με την «στοργή» που έδειξε στους πρώτους 250 δικαιούχους του Ν751.

 Η ρυμοτόμηση που έγινε με έξοδα των μελών του καινούργιου Οικοδομικού Συνεταιρισμού Π. ΜΕΛΑΣ (135 μέλη) και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού ΝΕΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ(113 μέλη) δεν προχώρησε γρήγορα, διότι οι υπάλληλοι του Κράτους δημιούργησαν αλλεπάλληλες εμπλοκές, με το δυσμενές αποτέλεσμα την μη αναγνώριση της ρυμοτόμησης, η οποία έγινε με εντολή και παρακολούθηση του αρμόδιου Υπουργείου.

 Αυτό ήταν το κομβικό σημείο από το οποίο αρχίζει η ταλαιπωρία των μελών και η υποτιμητική συμπεριφορά της πολιτείας προς τους έλληνες πολίτες-πολεμιστές.

 Αλλά κάποιος υπάλληλος του Δημοσίου εισηγείται και κάποιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης υπογράφει απόφαση και η παραχωρηθείσα έκταση των 1000 περίπου στρεμμάτων χαρακτηρίζεται «αναδασωτέα», αυθαίρετα, και χωρίς ποτέ να προϋπήρξε δάσος, καθ όσον ήδη από το 1957 όταν παραχωρήθηκε για οικιστικούς λόγους στους πολεμιστές χαρακτηριζόταν «χορτολιβαδική» …

 Μόλις το 1983, είκοσι έξη (26) χρόνια μετά η πολιτεία εγγράφει την περιοχή στο κτηματολόγιο με δικαιούχους τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Π. ΜΕΛΑ και τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό ΝΕΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, και αποδέχεται ότι η περιοχή δεν είναι αναδασωτέα. Αλλά η ταλαιπωρία συνεχίζεται, και μοιάζει πλέον με συντονισμένο εμπαιγμό. Σαν κάποιος ή κάποιοι να θέλουν να οικειοποιηθούν την έκταση, η οποία άρχισε να αποκτά οικοδομική αξία.

 Ψάχνοντας ανάμεσα σε χαρτιά συνεταιριστών-πολεμιστών που πέθαναν περιμένοντας την εκπλήρωση της υπόσχεσης της πολιτείας και αντίγραφα εγγράφων δεξιά και αριστερά, και ποιος θα είχε ντοκουμέντα συλλογικής δομής για 60 και πλέον χρόνια, βρέθηκε ότι το 1988 μετά από πολλά έξοδα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Π. ΜΕΛΑΣ για τοπογραφικά και ρυμοτόμηση, το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας ενέκρινε ομόφωνα την πολεοδόμηση και τους όρους δόμησης και κανονικά θα έπρεπε υπηρεσιακά να εκδοθεί ΦΕΚ, το οποίο όμως ΔΕΝ εκδόθηκε ποτέ. Γιατί ΔΕΝ εκδόθηκε το Φύλλο Εφημερίδος της Κυβέρνησης (;) ...

 Σε ένα κράτος που, μετά από μια δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ του κατά 25% μέσα σε μερικά χρόνια, προσπαθεί να ανασυνταχθεί, η πολιτεία μοιάζει να αντιμετωπίζει τους έλληνες πολίτες της με περίεργης μορφής «στοργή». Άλλους τους τα χαρίζει όλα (πρώτοι 250 πολεμιστές). Άλλους τους δίνει και από αυτά που δεν είχε προβλέψει (Δραμινοί). Άλλους τους στερεί αυθαίρετα παραχωρηθείσα έκταση (τους δεύτερους 250 πολεμιστές). Άλλους τους ταλαιπωρεί συνεχώς επί εξήντα-60 και πλέον χρόνια. Άλλους τους βάζει να πληρώνουν, συμπεριφερόμενη άνισα. Και πάντως δεν δείχνει ισότιμη συμπεριφορά σε όσους επέλεξαν να κινηθούν με Συνεταιρισμό.

 Ίσως να θέλει (;) το κράτος να έχει υποταγμένους όλους σε ένα κρατίστικο μοντέλο κεντρικής εξουσίας, όπου όλοι θα υπηρετούν το κέντρο. Και όσοι προσπαθούν να στηριχθούν μόνοι τους, με συνεταιρισμούς, τους συντρίβει … Εκτός εάν γίνονται «δούλοι» των υπαλλήλων …

 Έτσι ή αλλιώς η ελληνική πολιτεία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποδώσει ίσα και αξιοπρεπώς την προσδοκώμενη τιμή στους πολεμιστές της. Βέβαια οι λεγόμενοι «δοσίλογοι», με νόμο του ελληνικού κράτους δεν έδωσαν ποτέ λόγο. Και όσοι δεν πολέμησαν κατάφεραν να γίνονται ρυθμιστές της ζωής μας. Πάντως οι πολεμιστές του Ν751, ακόμα περιμένουν δικαίωση …

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα