Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης
01 Mixailidis Dimitris Την Παρασκευή, 14 Φεβ 2020, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9), στα πλαίσια του «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι Φορείς που την στηρίζουν» οργανώνεται από το Skywalker και τις εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, στην αίθουσα Καρούζου, εργαστήριο για την «Αγροτική Καινοτομία στην Ελλάδα» με συντονιστή τον Δημ. Μιχαηλίδη (6998282382, ΑγροΝέα), στις 18:30 (έως 19:00).

 Ελπίζοντας ότι μια από τις εφαρμοσμένες «καινοτομίες» μπορεί να είναι και η ακρίβεια όσων λέγονται και εξαγγέλλονται, το εργαστήριο θα αρχίσει ακριβώς στις 18:30 και θα λήξει μερικά λεπτά πριν τις 19:00. Άλλωστε όλο το απόγευμα της Παρασκευής, 14/2/2020, θα είναι ένας συνεχής «πολυβολισμός», που θα αρχίσει στις 16:30 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και θα λήξει στις 21:00.

 Έχοντας την ευτυχία να παρακολουθήσω τμήμα της εξαιρετικής ημερίδας «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι Φορείς που την στηρίζουν», η οποία είχε οργανωθεί στην Αθήνα, στις 18/1/2020, στο Athens Center for Entrepreneurship & Innovation - ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την ίδια ομάδα φορέων, προβλέπεται ότι θα είναι μια εξαιρετική ημερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 Χωρίς να μπορεί να δοθεί πλήρης εικόνα της ημερίδας, μια πρώτη ματιά από τις θεματικές δίνει μια «πλούσια» ημερίδα με: (17:05-17:30) Δομές Υποστήριξης Καινοτομίας στα πρώιμα στάδια, (17:30-17:40) Διαγωνισμοί Καινοτομίας: Το πρώτο βήμα για την επιχειρηματικότητα, (17:40-18:00) Μικρό-Χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια, (18:00-18:30) Θεσμικοί φορείς υποστήριξης επιχειρηματικότητας, (19:00-19:40) Ο ρόλος εδραιωμένων επιχειρήσεων στο οικοσύστημα της καινοτομίας, (19:40-20:10) Χρηματοδοτήσεις Καινοτομίας και (20:10-20:40) Ο ρόλος των επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν μερικά εργαστήρια, ένα από τα οποία (18:30-19:00) θα είναι το «Αγροτική Καινοτομία στην Ελλάδα».

 Καινοτομία. Από τον ορισμό της καινοτομίας: «Μια διαδικασία που ξεκινά με την εφεύρεση και ύστερα από την ανάπτυξή της καταλήγει στην εισαγωγή ενός νέου προϊόντος, υπηρεσίας ή διαδικασίας στην αγορά», (Acsand Audretsch, 1990), γίνεται ξεκάθαρο ότι η δημιουργία μιας εφεύρεσης, από μια ιδέα, χαρακτηρίζεται καινοτομία εάν αποδίδει κυρίως οικονομικά. Δηλαδή η καινοτομία θεωρείται ως η ευτυχής κατάληξη του ταξιδιού της εμπορευματοποίησης μιας εφεύρεσης.

 Δημιουργικότητα. Η αρχή της καινοτομίας είναι η δημιουργικότητα. «Η δημιουργικότητα είναι να σκέφτεται κάποιος νέα πράγματα. Η καινοτομία είναι να κάνει κάποιος νέα πράγματα».

 Επίθετα: «καινοτομία προϊόντος», «καινοτομία διαδικασίας», «εμπορική καινοτομία», «οργανωσιακή καινοτομία», «ριζοσπαστικές καινοτομίες», «επαυξητικές καινοτομίες», «καινοτομίες επόμενης γενιάς», «πράσινη καινοτομία», «κοινωνική καινοτομία», «έξυπνη καινοτομία», «ανοικτή καινοτομία», «οικο-καινοτομία» όπου νοείται κάθε μορφή καινοτομίας που οδηγεί σε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, …

 Η «οικο-καινοτομία» πλησιάζει περισσότερο στον αγροτικό τομέα, για την βιώσιμη ανάπτυξη, που επιτυγχάνεται μέσω του περιορισμού των επιπτώσεων των τρόπων παραγωγής μας στο περιβάλλον, μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στις περιβαλλοντικές πιέσεις ή μέσω της επίτευξης πιο αποδοτικής και υπεύθυνης χρήσης των φυσικών πόρων.

 Στην ουσία η οικο-καινοτομία προσπαθεί να επαναφέρει την αγροτική παραγωγή στις διαχρονικές της αξίες, οι οποίες αποκλίνανε με την επίδραση του χρήματος και της αλλοίωσης του αντικειμένου της φύσης, που μοιάζει ότι αρρωστημένα μυαλά προωθούσαν επί χρόνια στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης (1800-2050) προωθώντας το χωράφι ως εργοστάσιο …. Φαίνεται ότι ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ πλέον είναι και το να σκέφτεσαι … «φυσικά» …

 Αγροτική. Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και της ισορροπίας του. Άλλωστε ισορροπία σημαίνει ζωή, καθ όσον η ανισορροπία στην φύση σημαίνει θάνατος. Κάθε παρέμβαση στην φύση ΔΕΝ είναι καινοτομία, αλλά «θάνατος», τουλάχιστον στο επίπεδο της παραγωγής. Η καινοτομία στον μεταπαραγωγικό, μετασυλλεκτικό αγροδιατροφικό τομέα έχει ίσως πολλά περιθώρια, όχι χωρίς πραγματικούς κινδύνους… μακροχρόνια. Πλέον η ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος ξαναέγινε ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ με όλα τα επίθετα που μπορούμε να φαντασθούμε.

 Ελλάδα. Όλη η Βιομηχανική Επανάσταση, τους τελευταίους δυο αιώνες, στηρίχθηκε στην «συγκέντρωση» … και η «παγκοσμιοποίηση» έγινε σχεδόν παγκόσμιος στόχος και πολιτική δικαιολογία σχεδόν για τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αμφισβητούν την ανάγκη παγκοσμιοποίησης ενώ η «τοπιοποίηση» φαίνεται ότι είναι η νέα συνεχώς ισχυροποιούμενη τάση. Άλλωστε στην ζωή το μεγάλο μυστικό είναι η συνεχής εναλλαγή, άνω-κάτω, ύπνος-ξύπνιος κλπ, όπως περίπου στο ακορντεόν. Οι σύγχρονοι διανοητές υποστηρίζουν ότι η πυραμιδική ιεραρχία (και της παγκοσμιοποίησης) αντικαθίσταται από μια νέα οριζόντια ισχύ.

 Ο προβληματισμός είναι «πιο είναι το επίπεδο σύγχρονης ισορροπίας», ανάμεσα στην απόλυτη παγκοσμιοποίηση και τον απόλυτο ατομισμό. Τα μικρά χρονικά όρια της προσέγγισης δεν επιτρέπουν ανάλυση και επαρκή τεκμηρίωση, αλλά όλα δείχνουν ότι το ιδανικό επίπεδο ισορροπίας και αποτελεσματικότητας είναι μάλλον η κοινωνία των πολιτών, που περίπου συμπίπτει με τους σημερινούς Δήμους στην Ελλάδα.

 Αν επιδιώκαμε να κάνουμε μια πολύ «χονδρική» προσέγγιση ίσως θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι η Αγροτική Καινοτομία στην Ελλάδα, πρέπει να είναι αντικείμενο της τοπικής κοινωνίας (όχι ατομικό), να αφορά όλο το οικοσύστημα, και όχι μόνο ένα εξειδικευμένο σημείο, και βέβαια να μην διαταράσσει την ισορροπία της φύσης στον τόπο εκείνης της κοινωνίας.

 Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι κατά πόσο οι άνθρωποι (αγρότες) είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι, σε αγροτικά σχολεία, για να υιοθετήσουν μια καινοτομία και να μην υποδουλωθούν από σύγχρονους «νταβατζήδες» (πολιτικός όρος….) που θα κατέχουν την καινοτομία. Και εδώ τα πράγματα ΔΕΝ είναι καθόλου εύκολα ούτε ευχάριστα.

 Το Skywalker, η μεγαλύτερη πλατφόρμα στον χώρο αναζήτησης εργασίας, έχει προσφέρει εντελώς δωρεάν σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων-ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ: Απασχολησιμότητας, Αποτελεσματικότητας, Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Job Days, και συνέδρια, ακόμα και δωρεάν διάθεση εκδόσεων, όπως: Σκέψεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Σκέψεις Κοινωνικής Οικονομίας και Σκέψεις Τοπικής Ανάπτυξης, ενώ λειτουργεί με την προσφορά όλων των συνεργατών ειδικές πλατφόρμες, όπως ο ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ.

 Στο εργαστήριο «Αγροτική Καινοτομία στην Ελλάδα», που οργανώνεται από το Skywalker και τις εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, την Παρασκευή, 14 Φεβ 2020, στις 18:30, ακριβώς, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αίθουσα Καρούζος, παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι Φορείς που την στηρίζουν» θα προσπαθήσει να προσφέρει μερικές χρήσιμες σκέψεις.

04 Prosklisi gia 14 2 2020

 

  Θα μας βρείτε και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_137.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα