22 - 04 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Κατατέθηκε στις επιτροπές της Βουλής το νέο σχέδιο νόμου από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο.

 Περιέχει πολλές διατάξεις που με καινοτόμο τρόπο υποστηρίζεται το έργο των Δήμων, των Αιρετών και ιδιαίτερα η λειτουργία των ορεινών απόμακρων Δήμων και μικρών νησιών.

 Φυσικά, χρειάζονται παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και των Αυτοδιοικητικών για βελτίωση και προσθήκες.

 |. Οι κυριότερες νέες ρυθμίσεις:

--------------------------

 1. Άρθρο 3 - Σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών (σε Δήμο, Ενότητα Δήμων ή ΠΕΔ) με σκοπό την υποστήριξη
και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής κάθε Δήμου και ευρύτερης περιοχής.

 Όπως τόνισε ο Υπουργός Π. Θεοδωρικάκος:

 "Οι Δήμοι είναι πυλώνες ισόρροπης Ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής των πολιτών".

 2. Άρθρο 4 - Δυνατότητα προγραμματικών συμβάσεων με ΕΕΤΑΑ, ΜΟΔ για την τεχνική στήριξη Δήμων που στερούνται Τεχνικής Υπηρεσίας.

 Συνεπώς, η δικαιολογία της "υποστελέχωσης" και έλλειψης Μηχανικών, παύει να ισχύει. Όλοι σχεδόν οι Δήμοι πλέον, δύνανται με το υπάρχον προσωπικό τους, τους υπεραρκετούς Αντιδημάρχους και Ειδικούς Συνεργάτες, το νέο Γενικό Γραμματέα να προχωρήσουν απερίσπαστοι στη σύνταξη Μελετών και Έργων Υποδομών και Ανάπτυξης.

 Απαιτείται δουλειά, όρεξη, συνεχής παρουσία!!!

 3. Άρθρο 10 - Σε Δήμους έως 10.000 πληθυσμό, επιτρέπεται η διάθεση τακτικών ή άλλων εσόδων προς κάλυψη ανταποδοτικών δαπανών και ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους.

 Σημαντική ρύθμιση για ορεινούς εκτεταμένους δυσπρόσιτους Δήμους με χαμηλό εισόδημα δημοτών τους.

 * Το Δ.Σ. ΑΡΓΙΘΕΑΣ πρέπει να εξετάσει την αναπροσαρμογή των συντελεστών των δημοτικών τελών και φόρων, με μείωση τους, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που θα δηλωθούν.

 4. Άρθρο 12 - Πρόβλεψη για έως 2 επί πλέον άμισθους Ειδικούς Συμβούλους Δημάρχων (και έως 4 για Περιφερειάρχες) με εμπειρία και γνώσεις στην Αυτοδιοίκηση για συγκεκριμένο αντικείμενο και για ορισμένο χρόνο.

 Καλύπτονται μόνο τα τυχόν έξοδα κίνησης τους.

 * Επίσης, για Αντιδημάρχους θα επιτρέπεται η εθελοντική απασχόλησή τους στην Υπηρεσία, από όπου προέρχεται ο καθένας για να διατηρούν το δεσμό και την επαγγελματική επάρκεια.

 5. Επίσης, στήνονται κάλπες με μέριμνα του Περιφερειάρχη σε όσες Κοινότητες που για οποιοδήποτε λόγο δεν ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι (θάνατος, τυπικές παραλείψεις κ.λπ.).

 √ Εδώ να σημειώσουμε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ότι πρέπει να επανακαθοριστούν με σαφήνεια οι Αρμοδιότητες κάθε Κοινοτάρχη και Κ. Σ., να μην εξαρτώνται από την ευαισθησία εκάστου Δημάρχου ή Δ.Σ., γιατί σήμερα παριστάνουν απλά ...τις "γλάστρες" χωρίς τοπική εξουσία και ευθύνες...

 √ Έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η "Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα πάνω" & επιβάλλεται ο σεβασμός στη λαϊκή εντολή όπως έχει εκφραστεί με τις ξεχωριστές κοινοτικές κάλπες του Μαΐου 2019.

 Σαφές minimum πλαίσιο τοπικών εξουσιών με minimum πόρους (πάγια προκαταβολή, 5 ημερομίσθια ανά μήνα, ποσοστό ίδιων εσόδων κ.λπ.).

 6. Προβλέπεται η δυνατότητα σύγκλησης Δ.Σ. με αίτηση του 1/3 των μελών του Δ.Σ.

 Εντός το πολύ 6 ημερών. Ητοι για το 17μελες Δ.Σ. Αργιθέας, απαιτούνται υπογραφές έξι (6) δημοτικών συμβούλων με καθορισμένη ημερήσια διάταξη.

 Ενισχύεται η διαπαραταξιακή Συνεννόηση, η θεσμική θέση της Αντιπολίτευσης.

 7. Άρθρο 13 - ορίζονται οι ημέρες μετακίνησης των Αιρετών εκτός έδρας Δήμων και έως 60 ημέρες. Με υπογραφή ΚΥΑ Εσωτερικών και Οικονομικών.

 Τήρηση νομιμότητας και έλεγχος όλων από Δημότες ή Αιρετούς.

 8. Άρθρο 18 - Νέο πρόγραμμα "Πρόληψη στο Σπίτι" / συστήματα Τηλεϊατρικής σε ορεινές περιοχές και νησιά, δυνατότητα σύναψης μισθώσεων έργου με γιατρούς για εξέταση, συνταγογράφηση κλπ έως ποσού 20.000€ ανά 5000 κατοίκους.....

 Σε στενή συνεργασία με το υπάρχον πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που έχει ενταχθεί στις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες (εν αναμονή της Προκήρυξης ΑΣΕΠ).

 Αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, το πρώτο βήμα για να περάσει η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στην Αυτοδιοίκηση, ιδίως στα ορεινά χωριά.

 Άρθρο 19 - Σε Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων σύσταση μιας ειδικής θέσης Συνεργάτη, που καλύπτεται από Δημοσιογράφο.

 *** Πρέπει να ισχύσει για όλους τους Δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού, καθότι :

 "Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης: (Ιάκωβος Μάγερ - αίθουσα ΕΣΗΕΑ).

 √ Πολιτική και Αυτοδιοίκηση χωρίς επικοινωνία και καθημερινή πληροφόρηση των Δημοτών ... καταντά "γράμμα κενό".... είναι "Καμπάνα ....χωρίς γλωσσίδι"...

--------------------------

 ||. Σημαντική η πρωτοβουλία του ΤΕΕ Κ/ Δυτικής Θεσσαλίας για την καταγραφή και συντήρηση των γεφυρών από Περιφέρειες, Δήμους, Υπουργείο.

 * Στην ορεινή περιοχή της Αργιθέας που χρειάζονται άμεσης συντήρησης.

 1. Μεταλλική γέφυρα Πετρωτού (βάψιμο, στρώση με σιδερένια πλαίσια κ.λπ.) - έγινε το 1978.

 2. Μεταλλική γέφυρα Μότσιου Βραγκιανών (βάψιμο κ.λπ.) - έγινε το 2001.

 3. Επιδιορθώσεις στη Γέφυρα Μπρίτσιου - Βραγκιανών (βάση, τσιμέντο κ.λπ.) - έγινε το 2003.

 4. Ολοκλήρωση εργολαβίας της πέτρινης γέφυρας Καταφυλλίου Αχελώου (1910).

 Ο εργολάβος έχει καθυστερήσει πολύ (επίβλεψη εργασιών από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας). Επιβάλλεται η συνεργασία της περιφέρειας Θεσσαλίας με την Αρμόδια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 5. Γέφυρα Αγορασιάς..... Συντήρηση - έξοδο όμβριων νερών κ.λπ.

 6. Γέφυρα Βατσουνιάς - του "Αργύρη".... Επικίνδυνη στενότητα ....απαράδεκτη βατότητα για άξονα "Καρδίτσα-Αργιθέα-Άρτα".

 7. Πεζογέφυρα Έναντι Γυμνασίου Βραγκιανών (2008)... χρειάζεται η επέκταση της ώστε να διέρχονται, τουλάχιστον, αγροτικά και Ι. Χ. οχήματα. Αποκλείονται Υπερήλικοι και άτομα με πρόβλημα κινητικότητας/ Αρμοδιότητα Δήμου Αργιθέας.

 *** Αναμένουμε τις δράσεις του νέου Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και της Δημοτικής Αρχής μας.....

Δημήτρης Παπακώστας.

 

  Θα μας βρείτε και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα