Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Ιστορική η σημερινή συνάντηση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων - στην Καρδίτσα, του Βραγκιανίτη πατριώτη Γιατρού / Μαιευτήρα χειρουργού - Γυναικολόγου ΕΣ - Αγρότη Ζωοτρόφου, όπως υπογράφει τα τελευταία χρόνια: Φάνη Στάθη, πρωτότοκου γιου του αείμνηστου Χριστόδουλου και μακαριστής Τερψιχόρης, που από 2020 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο ανακαινισμένο πατρικό σπίτι του στα Θεσσαλικά Βραγκιανά - στο «Κάστρο» του όπως του

αρέσει να λέει - μαζί με τα ζώα του της νέας του φάρμας: ελάφια, παγώνια, φραγκόκοτες, κατσικάκια...

 Τον υποδέχθηκε με θέρμη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κκ Τιμόθεος και ευλόγησε την μεγάλη προσφορά - δωρεά του Γιατρού προς την Ιερά Μητρόπολη για το έργο της συντήρησης των σπάνιας αξίας αγιογραφιών στο ναό του Σωτήρος Χριστού με βάση υπάρχουσα μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών Υπουργείου Πολιτισμού και τη νέα μελέτη - συντήρηση του ιερού τέμπλου, στο ιστορικό καστροΜονάστηρο της «Αγιάς Σωτήρα» Βραγκιανών, όπως οι μανάδες και γιαγιάδες προσφωνούσανε τη Χάρι της Μονής, που στέκει ως πατριωτικός - πνευματικός φάρος της κοιλάδας Αχελώου και νότιας Πινδου από τα μέσα του 17ου αιώνα (1660 μ Χ).

 Μαζί τους ο επιστήμονας συντήρησης και ειδικός συντηρητής έργων τέχνης κ. Αλέξανδρος Κωνσταντάς, με μεταπτυχιακό δίπλωμα από Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ - υπότροφος ιδρύματος Ωνάση και πτυχιούχος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Ι).

 Ο ανάδοχος του όλου έργου κ. Κωνσταντάς είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεγάλου Πατριώτη Δωρητή Φάνη Χριστοδ. Στάθη και επιλογής του, που πλήρως αποδέχθηκε ο Μητροπολίτης μας κκ Τιμόθεος, καθότι είχε καλή γνώση για τις επιτυχίες του επιστήμονα ειδικού σε άλλα όμοια έργα συντήρησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μοναστήρια Αγίου Όρους, Μετεώρων Καλαμπάκας, Αρχιεπισκοπή Κύπρου κα.

 Έχει πετύχει να δημιουργήσει τη δική του παλέτα χειροποίητων χρωστικών αρίστης ποιότητας. Σκοπός του Συντηρητή - Καλλιτέχνη είναι να επαναφέρει τις φυσικές χρωστικές στην τέχνη τιμώντας την παράδοση!

 Αξίζει να τονιστεί και η συμβολή στο θεάρεστο αυτό έργο, στην μεγάλη πατριωτική δωρεά - που θα προσεγγίσει συνολικά το ύψος πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ - του καταγόμενου εκ Βραγκιανών Αρχιμανδρίτη κκ Συνέσιου (γιος του Κώστα Δημοσθένη και Στέλλας Στάθη), παιδικός αδελφικός φίλος του αναδόχου επιστήμονα κ. Αλεξ Κωνσταντά. Όπως και της Επιτροπής της Μονής με πρόεδρο τον εφημέριο ιερέα Δημήτρη Κ Αγόρη, με όλα τα ακούραστα μέλη της, ορισθέντα από τον Μητροπολίτη.

 Περιχαρής σήμερα ο Γιατρός μας, μας ανακοίνωσε τα καλά νέα της αποδοχής της μεγάλης δωρεάς του απο τον Σεβασμιότατο κκ Τιμόθεο, την πλήρη σύμπτωση απόψεων των δυο ανδρών, την πίστη του ότι σύντομα ξεκινήσουν οι εργασίες και το ΚαστροΜονάστηρο του Σωτήρος θεσσαλικών Βραγκιανών θα αναγεννηθεί, θα λάμψει φωτίζοντας τις επόμενες πολλές γενεές πατριωτών, ενοριτών - επισκεπτών - προσκυνητών, ως Ύψιστος Πατριωτικός Φάρος που θα αποδεικνύει τον σεβασμό στα Μνημεία των προγόνων, την πίστη στην ορεινή Πατρίδα και τα Βραγκιανά, στο μακραίωνο μέλλον τους και τη δύναμη - ισχύ, ευγενή άμιλλα των Βραγκιανιτών έναντι όλων των φίλων και...ανταγωνιστών τους! Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη για την κατανόηση, στήριξη, ευλογία και φιλοξενία του.

 * Εκφράσαμε στον Δωρητή Πατριώτη Γιατρό τις άπειρες ευχαριστίες εκ μέρους όλων των πατριωτών για την ανιδιοτελή προσφορά της μεγάλης Δωρεάς του, το μεγαλόπνοο καινοτόμο και συνάμα παραδοσιακό έργο ανάδειξης του ναού του Σωτήρος που θα... μεταμορφώσει τον Τόπο και την ευρύτερη περιοχή Αχελώου - Νότια Πίνδο, το νομό Καρδίτσας, τη δική μας Θεσσαλία!

 Από ψηλά, είμαστε σίγουροι ότι οι αείμνηστοι γονείς του: Η μητέρα του Τερψιχόρη και ο πατέρας του Χριστόδουλος, θα χαμογελούν και θα καμαρώνουν για την ευγενική δωρεά του Γιατρού - Γιού τους προς την γενέθλια Πατρίδα, την Αγιά Σωτήρα....

 Τον γαλούχησαν με αγάπη στον τόπο των προγόνων, στους ανθρώπους του, στα ιστορικά Μνημεία της πατρώας Γης και βλέπουν ευτυχείς τα άριστα αποτελέσματα...

 ° Ευχόμαστε υγεία - δύναμη - ευ ζην για πολλές δεκαετίες!!!

Δημήτρης Παπακώστας 22 - 9 - 22
 @ Φωτογραφίες από Ι Μ Σωτήρος Βραγκιανών - Στην πέμπτη φωτογραφία δεξιά στο μέσον διακρίνεται ο Δωρητής με παρέα φίλων του (αρχείο ΔΠΑΠ).

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_311.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα