Koumpouriana

10 - 07 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

για τον Αχελώο, σήραγγα Τυμπάνου και οδικά Αργιθέας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
xrysox-02 Μια γόνιμη, πολύωρη, συστηματική, όπως αποδείχθηκε και αποτελεσματική σύσκεψη στο Υπ. Υποδομών οργάνωσαν και πέτυχαν την Παρασκευή 24/10/2014, οι φορείς της Θεσσαλίας, του νομού Καρδίτσας και του δήμου Αργιθέας.

DSCF0063 Τον Υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επισκέφτηκε κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Βουλευτές του Νομού Σπύρο Ταλιαδούρο, Κώστα Τσιάρα και Ασημίνα Σκόνδρα, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, τον Δήμαρχο Αργιθέας Λάμπρο Τσιβόλα και τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημ. Παπακώστα, τον ηγούμενο της Ι. Μ. Σπηλιάς π. Νεκτάριο, για τα μεγάλα έργα της περιοχής Αργιθέας και του νομού Καρδίτσας, το Φράγμα Συκιάς και τον οδικό άξονα "Καρδίτσα - Αργιθέα - Άρτα".

 Ο Υπουργός, παλαιός και καλός φίλος της Καρδίτσας και της ορεινής Αργιθέας, υποδέχθηκε εγκάρδια, μαζί με τους συνεργάτες του, Φώτη Νασιάκο, Δ. Παπαγεωργίου και Διον. Μακρή, τους βουλευτές Καρδίτσας, τον περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Αργιθέας.

 Τονίστηκαν οι κίνδυνοι απαξίωσης του έργου Συκιάς και της σήραγγας μεταφοράς (νερά, φερτά υλικά, καταπτώσεις κλπ.). Η έξοδος της Δυτ. Θεσσαλίας και της Αργιθέας από την οδική απομόνωση, ήταν αίτημα όλων των φορέων. Η ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς (για το οποίο έχουν δαπανηθεί έως τώρα 352 εκατ. ευρώ), η προσπελασιμότητά του (σήραγγα Τυμπάνου) και η αξιοποίηση του "ενεργειακού - υδάτινου αποθέματος" του Αχελώου, αποτέλεσε επίκεντρο της συζήτησης. Οι βουλευτές έκαναν καίριες επισημάνσεις-παρεμβάσεις. Ο Περιφερειάρχης και Αντ/ρχης, ενημέρωσαν τον Υπουργό ότι οι μελέτες είναι έτοιμες για την εσωτερική διασύνδεση της Αργιθέας με άσφαλτο.

DSCF0062 Ο δήμαρχος Αργιθέας έθεσε στον κ. Χρυσοχοϊδη το θέμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Αχελώου (αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει καν τη λέξη «εκτροπή του Αχελώου», που παραπέμπει σε μια σειρά εκτροπών από τη λογική). Τόνισε ότι κυρίως η Αργιθέα πληρώνει και υφίσταται τις συνέπειες του παραλογισμού της πολιτείας, που στον Αχελώο δυστυχώς -και όχι μόνο- εμφανίστηκε πρόχειρη και αλαζονική, ανέτοιμη και αυταρχική. Περιφρόνησε τη φύση και τους ανθρώπους. Δεν προσπάθησε να συνθέσει, αλλά να επιβάλει. Δεν μελέτησε, αλλά απαίτησε. Παραλίγο να γίνει καταστροφή. Ευτυχώς, την απέτρεψαν κάποιοι δικαστές και οι κάτοικοι.

 Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αργιθέας χάσκουν τα σκάμματα, τα εγκαταλειμμένα εργαλεία και μια σειρά ημιτελών έργων υποδομής που ο Ελληνικός λαός πλήρωσε πανάκριβα και έχουν απαξιωθεί και κινδυνεύουν να ακυρωθούν παντελώς.

 Τέλος, (αφού έδειξε στον Υπουργό φωτογραφίες από τη σύσκεψη στη γεφ. Κοράκου, που μετείχε ως Νομάρχης, το 1988) προσκάλεσε τον υπουργό να επισκεφθεί τα χώματα της Αργιθέας, που υπηρέτησε από το 1987 ως νομάρχης Καρδίτσας με πλούσιο έργο.

 Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός, μεταξύ άλλων τόνισε:

Έχω την τύχη να γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή. Την υπηρέτησα ως Νομάρχης Καρδίτσας και γνωρίDSCF0060ζω πάρα πολύ καλά, μέσα από τη διοίκηση, σπιθαμή προς σπιθαμή όλη εκείνη την υπέροχη τοποθεσία της Αργιθέας.

 Σκοπεύουμε να πάρουμε άμεσα μέτρα προκειμένου από τη μια μεριά να συμμορφωθούμε με τη δικαστική απόφαση, γιατί η απόφαση και το γνωρίζετε ότι δεν απαγορεύει την κατασκευή του έργου. Οφείλουμε να ασκήσουμε πολιτικές, αυτό δηλαδή που δεν έγινε στον Αχελώο για τριάντα χρόνια. Δουλειά των πολιτικών είναι η συνεννόηση και η συνεργασία: συνεννόηση εκπροσώπων, συνεργασία των ανθρώπων, σύνθεση των συμφερόντων και διασύνδεση των συστημάτων. Οι υδάτινοι πόροι πρέπει να διαχειρίζονται. Τα φυσικά συστήματα πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους. Νομίζω ότι είναι πολύ απλοί οι κανόνες και οι νόμοι και της τεχνικής αλλά και της ίδιας της φύσης. Είναι κρίμα να χάνεται στη θάλασσα τόσο πολύτιμο νερό.

 Η ιδέα του Αχελώου ήταν σωστή, όμως με προϋποθέσεις, με μελέτη, με σεβασμό στη φύση, στους ανθρώπους. Δεν έγινε έτσι. Θεωρώ ότι η εκτροπή με τα 1,2 εκατομμύρια κυβικά ήταν εκτροπή από τη λογική. Ταυτόχρονα, ήταν μια προσπάθεια αυταρχικής επιβολής από την πολιτεία των αποφάσεών της, χωρίς εθνικό σχέδιο διαχείρισης, χωρίς φροντίδα για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Η εκτροπή με τα 650 εκατομμύρια κυβικά εξακολουθούσε να μην έχει μια καθαρή προοπτική. Χρησιμοποιεί όγκους νερού που δεν χρειάζονται κατά τη γνώμη μου. Μπλέκει τα ενεργειακά με την άρδευση και με χρήσεις υδάτινων πόρων. Οι νόμοι δεν μπορούν να εκβιάζουν τη ζωή ούτε να κάνουν τον Προκρούστη της πραγματικότητας.

 Για την ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς και την προσπελασιμότητα (σήραγγα Τυμπάνου) ως ενιαίο έργο, με νέα αναπτυξιακή λογική, δρομολογούμε πρόταση για ένταξη στο νέο πρόγραμμα "Γιούνκερ" (σύμπραξη με Ευρωπαϊκούς πόρους - Τράπεζες Επενδύσεων - Ιδιωτικός τομέας).

DSCF0061 Ειδικά για το έργο "Σήραγγα Τυμπάνου", επειδή ο άξονας δεν είναι στα "Ευρωπαϊκά δίκτυα" δεν μπορεί να ενταχθεί στο τομεακό ΕΣΠΑ και γι’ αυτό με σύνδεση, με το εθνικής σημασίας έργο του φράγματος Συκιάς και σηράγγων μεταφοράς νερών, αλλά και τη σοβαρή διεκδίκηση από τις τοπικές κοινωνίες (Αργιθέας και Θεσσαλίας και Άρτας - Ηπείρου), μπορούμε να πείσουμε για το νέο "πρόγραμμα Γιούνκερ". Ως ευαγγέλιο και με νέα ρεαλιστική λογική και αντίληψη να ζητάμε όλοι την υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ για τα έργα Αχελώου μαζί με τις οδικές προσβάσεις. Ενιαία - συστηματικά και όχι αποσπασματικά. Εκεί στη Συκιά, όπως ξέρετε, πριν από εβδομήντα χρόνια «σκοτώθηκε» η αντίσταση. Ας το δούμε, λοιπόν, αυτό ως σύμβολο πράξης και ελπίδας. Μαζί να κάνουμε τα έργα μνημείο ποιότητας, αλληλοσεβασμού, μέτρου της ελληνικής εξυπνάδας και επινοητικότητας. Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε και εσείς πως οι πολιτικοί και όλοι οι Έλληνες το αξίζουμε .

 Για την οδική διασύνδεση του δήμου Αργιθέας και της Μονής Σπηλιάς (που αποτελεί επαρχιακό δίκτυο «από 20ο χλμ επαρχιακής οδού 2-Μεσενικόλας-Κρυονέρι-Πεζούλα-Φυλακτή-Πετρίλο-Στεφανιάδα-γέφυρα Κοράκου») ζήτησε την ολοκληρωμένη μελέτη του έργου (Ι. Μ. Σπηλιάς προς γέφυρα κοράκου) για άμεση ένταξη και χρηματοδότηση με "διετή - τριετή" ορίζοντα.

Γραφείο τύπου δήμου Αργιθέας.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα