Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 03 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Περιδιαβαίνοντας βιντεάκια - ατόφια ρεπορτάζ του YouTube, είδα το όμορφο ταξίδι του Άγγελου από τα Βραγγιανά Αγράφων Ευρυτανίας (λεγόμενα: Μεγάλα και μητρόπολη των θεσσαλικών δικών μας Βραγκιανών Αχελώου) όπου καταγράφεται πρόσφατα: 12-1-23 - η τριτοκοσμική επικίνδυνη βατότητα του κεντρικού οδικού δικτύου έως την έδρα του τ. Καποδιστριακού Δήμου Αγράφων σε 8-10 χλμ!!!

 Στενότητα, κατωφέρειες - ανηφόρες και χωματόδρομος… εποχής 20ου αιώνα.

 Ιστορικές ορεινές κοινότητες όπου σε κάθε λιθάρι και μονοπάτι… διαβαίνουν ο πατρο- Κοσμάς, η Ιστορία, οι εθνικοί ήρωες, η Αντίσταση!

 Τόπος πνευματικός με Σχολή του Γένους, διδακτήρια, μοναστήρια, εκκλησιές.

 Χώμα που πάτησαν νοικοκυραίοι με πολύτεκνες φαμίλιες και χιλιάδες ζώα…

 Το 2001 πρωτοεπισκέφθηκα τα Άγραφα - τα Βραγγιανά ως Δήμαρχος Αχελώου Καρδίτσας και Συντονιστής του πρώτου Δικτύου Ορεινών Δήμων μαζί με τον τότε τοπικό Δήμαρχο Φίλτατο Ευ. Κατσιφό σε ειδική συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Κώστα Καϊσερλή (από Κω) θερμό συμπαραστάτη - μαζί με την ΥΠΕΣ Βάσω Παπανδρέου - των αδύναμων ΟΤΑ με όραμα τη συνοχή, σύγκλιση, ισόρροπη ανάπτυξη.

 • Δήμος Αχελώου και Δήμος Αγράφων το 2001 ήταν οι μοναδικοί ΟΤΑ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη χωρίς εκατοστό ασφάλτου στα οδικά δίκτυα.

 Με αείμνηστο φίλτατο συνεργάτη αντιδήμαρχο Βαγγέλη Μπλάνη περάσαμε ξύλινα γιοφύρια από Άγραφα σε Βραγγιανά και έως όρια ν Καρδίτσας.

 Με αγώνες, συστράτευση όλων και προβολή πετύχαμε ασφαλτόστρωση σε νομαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.

 Σε 16 χρόνια όλα τα χωριά και τα είκοσι στην Αργιθέα: τα θεσσαλικά Άγραφα, έχουν κεντρικούς δρόμους με άσφαλτο (μικρή αδικία ακόμη στα Κουμπουριανά).

 Χάρι στη σκληρή προσπάθεια, τη μαχητικότητα, το πρόγραμμα Καποδίστρια / ΕΠΤΑ, το Πιλοτικό Σχέδιο 2007, το Πίνδος και ΕΑΠΝΑ.

 Μελέτες, οδικά έργα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

 Αξίζει να μνημονεύσουμε τους Γενικούς Θεσσαλίας Τάκη Βασιλείου - Γιάννη Καρατζιώτη που επισκέφθηκε τα Βραγκιανά 2000, τον αξέχαστο φίλτατο Σπύρο Γεμενή - στέλεχος Περιφέρειας, τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Σιούφα - Σπύρο Ταλιαδούρο - Κ. Τσιάρα - Νίκο Σαλαγιάννη - Β. Τσιλίκα - Ντίνο Ρόβλια. Πολλούς άλλους αφανείς υποστηρικτές του τόπου μας.

 Δυστυχώς στα Ευρυτανικά Άγραφα η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Χιλιόμετρα δρόμου ακόμη σήμερα 2023 χωματόδρομοι επικίνδυνοι απαράδεκτοι.

 Η Πολιτεία - οι κυβερνήσεις διαχρονικά - η περιφέρεια Στερεάς χρωστάει πολλά ακόμη στην πιο απόμακρη δυσπρόσιτη περιοχή.

 Περί τα 17-20 χλμ άμεσα πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό έκτακτο πρόγραμμα με πιστώσεις τάχιστης απόδοσης και απορρόφησης.

 Ειδικά τα Μ. Βραγγιανά πρέπει να αποκτήσουν άσφαλτο έως Άγραφα. Δεν αρκεί η ασφαλτόστρωση μόνο από ν. Καρδίτσας / Μπελοκομύτη.

 Αποτελεί στίγμα η παρούσα κατάσταση!

 Οι αδελφοί Βραγκιανίτες Αχελώου Αργιθέας στηρίζουν ηθικά και πολιτικά το δίκαιο αίτημα των Αγραφιωτών Ευρυτανίας.

 Ο πρωθυπουργός έταξε την πρωτοχρονιά στα παιδιά άμεση χρηματοδότηση.

 Οι σύμβουλοι του όμως δεν τον έχουν κατατοπίσει σωστά  η διάθεση από Υπ. Υποδομών μόλις λίγων ευρώ δεν φθάνει ούτε για 2-3 χλμ….

 • Η Αλληλεγγύη πατριωτικό καθήκον μας!

Δημήτρης Παπακώστας 19-1-23

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_215.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα