24 - 04 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2023
Διεκδικήσεις για έργα υποδομών και ανάπτυξης

003 Diekdikoume Το Δ.Σ. της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, την Κυριακή 19/2 και ώρα 11 π.μ., προέβη στην κοπή βασιλόπιτας με τις ευλογίες του π. Ευάγγελου και την παρουσία της βουλευτού κας Α. Σκόνδρας, τους συνεργάτες του Υπ. Δικαιοσύνης και του βουλευτού κ. Κωτσού, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος, ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος και Αιρετών.

 Ακολούθησε η ετήσια Γενική Συν/ση, με απολογισμό δράσεων το 2022 που περιλάμβανε:

  • Έγκριση Τροποποίησης του καταστατικού του 1985, με δυνατότητα εγγραφής φορέων των Ευρυτανικών Αγράφων και ακολούθησε εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων από τους δύο νομούς.
  • Διοργανώθηκε με επιτυχία το 15ο Πανελλήνιο Αντάμωμα ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ, στον ιστορικό αυχένα ΤΡΙΦΥΛΛΑΣ Κλειτσού Αγράφων Ευρυτανίας.
  • Οργανώθηκαν οι θεσμικές ιστορικές εκδηλώσεις που έχει καθιερώσει η Ένωση: 24 Αυγούστου για τον καπετάνιο Δίπλα και Κοσμά Αιτωλό, στην Κρανιά Σαρανταπόρου Νεράιδας.
  • Για τους Ιταλούς νεκρούς της μεραρχίας pinerolo στην είσοδο οικισμού Νεράιδας Δήμου λίμνης Πλαστήρα. Αφιέρωμα στον ήρωα και μάρτυρα Αντώνη Κατσαντώνη στο Μουζάκι με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερίας. Για τον Νικόλαο ΠΛΑΣΤΗΡΑ τον Δεκέμβρη
  • Εκδοτικό έργο: To 2022 η Ένωση, προχώρησε στην τρίτη επανέκδοση του βιβλίου "Τ Άγραφα της Πίνδου" του Σ. Τσιτσά. Υπήρξε χορηγός του βιβλίου "Ο καπετάν Βασίλης Δίπλας" του Κ. Μπουμπουρή. Προχώρησε στην έκδοση 8σέλιδου εντύπου - ιστορικό της 40χρονης λειτουργίας της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών.
  • Συμμετείχε ενεργά στην ματαίωση τοποθέτησης Αιολικών πάρκων στην "Κοιμωμένη της Πίνδου". Πρόβαλλε τα αναγκαία έργα υποδομής και ανάπτυξης των Αγράφων με αιχμή την γέφυρα στον ΜΕΓΔΟΒΑ ποταμό, ενταγμένη στο οδικό άξονα Καρδίτσας - Αγρίνιο. Προέβη σε συνεχείς παρεμβάσεις για τις αποκαταστάσεις οδικών τμημάτων λόγω ΙΑΝΟΥ Σαραντάπορο - Νεράιδα, Ραχούλα - Ίταμος - Ανθηρό - Καροπλέσι.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 2023

 Το Δ.Σ. της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, το τελευταίο τρίμηνο με συνεχείς διαβουλεύσεις, κατά περίπτωση, επεξεργαζόμαστε τα παρακάτω θέματα πολιτισμού για υλοποίηση:

  1. Μετά την πρόταση και προσφορά του συλλέκτη κου Η. Μπουμπούρη, σημαντικού ιστορικού υλικού για το 1821, να εκτεθεί και στην Καρδίτσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας. Η έκθεση θα οργανωθεί τον Μάρτιο και Απρίλιο 2023.
  2. Μετά τη συνάντηση των Αγραφιώτικων Συλλόγων Αθήνας την συγκρότηση 11μελούς επιτροπής και τον διάλογο, προχωρά η διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης βιβλίων ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ περιεχομένου για τα Άγραφα που εκδόθηκαν το 2022. Ημερομηνία Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, 11 π. μ. στο πολεμικό Μουσείο.
  3. Μετά την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, τον Γραμματέα Συνοδικού Γραφείου θρησκευτικού Τουρισμού π. Σπυρ. Κατραμάδο και την Υφ. Τουρισμού κα Ζαχαράκη, και εκπροσώπους αντιπ/ες και δημάρχους ΠΕ Καρδίτσας και Ευρυτανίας, προωθούμε την διοργάνωση του 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ τα μνημεία στα Ιστορικά ΑΓΡΑΦΑ σε απόλυτη συνεργασία με τις Μητροπόλεις Θεσ/δος και Φαναριοφερσάλων και Καρπενησίου. Ενδεικτικός χρόνος Σεπτέμβριος 2023.
  4. Εκτυπώθηκε 8σέλιδο έγχρωμο έντυπο με το Ιστορικό Ίδρυσης Προσφοράς της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας - Ευρυτανίας.
  5. Προωθούμε την κατασκευή ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΟΥ (η βάση κατασκευάστηκε) στον άξονα Καρδίτσας - Αμαράντου - Νεράιδα - Καρπενήσι) των 13 ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ και των κορυφαίων Αγραφιωτών ΠΟΛΕΜΑΡΧΩΝ.
  6. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των τριών εκδόσεων:

 α) ΠΕΣΟΝΤΕΣ Αγραφιώτες, Καρπενησιώτες και Καρδιτσιώτες - Συνθήκη Λωζάνης (1300 συνολικά πεσόντες) στην Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922.

 β) ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ (13 συνολικά)

 γ) Επανέκδοση του βιβλίου ‘ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ’ και

 δ) Έκδοση χάρτη (για πρώτη φορά) των ενιαίων ιστορικών Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων.

 7. Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 Το Δ.Σ. της Ένωσης, αναφέρθηκε στις πάγιες και βασικές διεκδικήσεις συνολικά για τον ιστορικό χώρο των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων, οι οποίες είναι:

 * Σύνταξη - χρηματοδότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος συνολικά.για τον ιστορικό και γεωγραφικό χώρο των Αγράφων.

 * ΟΧΙ στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο σύνολο των Αγράφων.

 * Σωστή αξιοποίηση του εθνικού μας θησαυρού: ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ.

 * Αποπεράτωση ΟΔΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ Δυτ. Θεσσαλίας – Ευρυτανίας.

 * Χρηματοδότηση ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΕΓΔΟΒΑ - Παραμεγδόβειου άξονα.

 * Ανάπτυξη ΟΡΕΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Τουρισμός. Σύνδεση Λιμνών: Πλαστήρα, Σμοκόβου, Κρεμαστών.

 * Προστασία - Ανάδειξη Φυσικού Περιβάλλοντος.

 * Χρηματοδότηση περάτωσης ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ.

 * Οργάνωση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Ποταμών ΜΕΓΔΟΒΑ - ΦΟΥΡΝΙΩΤΗ.

 * Στήριξη Γεωργών, Κτηνοτρόφων, Δασοεργατών & Επιχειρήσεων στα Άγραφα.

Διεκδικήσεις

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα