25 - 04 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 389 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
D PapakostasΤα τελευταία χρόνια έχει φανεί η ανεπάρκεια του Συστήματος πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας, στην επαρχία/Περιφέρεια και ιδίως στα άγονα νησιά και απόμακρα-δυσπρόσιτα Ορεινά...

Ιατρεία χωρίς Γιατρούς, μόνιμους και με σταθερή σχέση υπηρεσίας επί μήνες ή και χρόνια.

Το ψηφιακό χάσμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επιτείνουν τα προβλήματα για τις χωρίς σύγχρονη ψηφιακή στήριξη Ορεινές Περιοχές.

Τα ερωτήματα μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς και Φορείς Υγείας, διαρκή και επίμονα:

1. Μειώθηκε ο αριθμός των Γιατρών στη Χώρα μας ,λόγω της κρίσης και φυγής των νέων στο εξωτερικό;

2. Είναι χαμηλές οι αποδοχές και οι Γιατροί δεν έχουν αντίστοιχο κίνητρο, καθότι δύσκολες οι συνθήκες εργασίας και διαμονής;

3. Μήπως το όλο σύστημα διορισμού, εποπτείας των πρωτοβάθμιων Ιατρείων από το Κεντρικό Κράτος, έχει καταστεί μη λειτουργικό, απαρχαιωμένο;

- Μήπως πρέπει η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν την αρμοδιότητα Υγείας, με την επίβλεψη-έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, σε περιπτώσεις δύσκολες;

** Από το 2012, με νομοθετικές πρωτοβουλίες το Κράτος ψήφισε μέτρα στήριξης των Γιατρών Υπαίθρου.

* Η παρούσα Κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα, ιδίως με τη χορήγηση ειδικού επιδόματος υπηρεσίας Γιατρών σε άγονα Ιατρεία (400 ευρώ) μηνιαία).

Επίσης, έδωσε την ευχέρεια σε Δήμους και Περιφέρειες να χορηγούν νέα ενισχυτικά επιδόματα, να παραχωρούνται ακίνητα για διαμονή και σίτιση των υπηρετούντων Γιατρών (αλλά και άλλων, εκπαιδευτικών κ.λπ.), εφόσον τα Ταμεία τους το επιτρέπουν και εγκρίνουν τα αρμόδια Συλλογικά τους όργανα (Δ.Σ. Π.Σ.)

*** Σε σημερινό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Πέννυς Μπουλούζα, στην έγκριτη Καθημερινή, τελικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των ενεργών Γιατρών, παρά τη μετανάστευση.

- το 2016 οι εγγεγραμμένοι στους Ιατρικούς Συλλόγους Ελλάδας ανέρχονταν στις 71.000. (40.482 Άνδρες- 30.482 Γυναίκες).Το 49% αυτών στην Αττική.

- Το 2006 ήταν 59.599

- Το 2014 ήταν 68.807.Στοιχεια της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

18.000 ΓΙΑΤΡΟΙ, έφυγαν για εργασία στο Εξωτερικό.

Λόγω αρνητικών εξελίξεων στο Συνταξιοδοτικό, πολλοί Γιατροί εργάζονται και δεν οδηγούνται στη σύνταξη.

*** Παράλληλα, Περιφέρειες και Δήμοι ανά τη χώρα, παίρνουν αποφάσεις με μέτρα Στήριξης των Γιατρών, που ουσιαστικά είναι Μέτρα Υπέρ των Δημοτών τους, κυρίως των αδυνάτων που δεν μπορούν να προσφύγουν σε Ιδιώτες Γιατρούς.

Ήδη ο Ορεινός μας Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., έλαβε την υπ’ αρ. 152/2017, που κρίθηκε αυτοδικαίως νόμιμη (βάσει ΑΠ 2103/206516/30-11-17 εγγράφου της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας), με την οποία χορηγείται ποσό περί τα 1900ευρώ/ετησίως, συνολικά, σε κάθε υπηρετούντα και διαμένοντα μόνιμα Γιατρό, για κάλυψη μέρους δαπάνης τους (κίνηση, καύσιμα, διαμονή κ.λπ.).

Επίσης, δύναται ο Δήμος να χορηγεί ποσά για συντήρηση, θέρμανση Ιατρείων, προμήθεια αναλώσιμων κ.λπ.

- Το ΔΣ ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος του Γ. Πατούλης-και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας- πρωτοστατεί και έχει ζητήσει ένα νέο σύστημα και ίδρυση Δημοτικών Ιατρείων ανά Δήμο, νομικά κατοχυρωμένα.

- Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, έχει εξαγγείλει την ψηφιακή αναβάθμιση των Ορεινών Περιοχών-όπως και την πλήρη ραδιοτηλεοπτική τους κάλυψη.

Ήδη στα μικρά νησιά και περιοχές Θράκης, έχουν χορηγηθεί δωρεάν "πιάτα" δορυφορικής λήψης.

- Στο πρόσφατο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη πλειοψηφία των Συνέδρων τάχθηκε-μέσω κάλπης- υπέρ της μεταφοράς της αρμοδιότητας Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τοποθέτησε πρόσφατα στα απομακρυσμένα άγονα Ιατρεία μας, Βραγκιανών και Αργυρίου, δύο οπλίτες Γιατρούς, ανταποκρινόμενη με ευαισθησία στα αιτήματα μας.

Πίστη μας είναι πως με κοινή δράση, συνεργασία και πολιτική βούληση, μπορούμε να βρούμε ένα Νέο, Βιώσιμο, Λειτουργικό Σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας υπέρ των πολιτών, των Ορεινών και Νησιωτικών περιοχών και των Γιατρών.

Η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, Τα κόμματα, το Υπ. Υγείας, η Βουλή ώρα να συντονιστούν & να δράσουν!!!

Η Υγεία είναι πρώτιστο αγαθό, Συνταγματικό, ύψιστο, Ανθρώπινο Δικαίωμα και αντίστοιχα Βασική Υποχρέωση της Πολιτείας.

Κενό Ιατρείο, ούτε... μια μέρα, δεν δικαιολογείται.... Δεν είναι ανεκτό εν έτει 2017!!!!

Δ. Παπακώστας
ΑΙΡΕΤΟΣ Τ.Α. ορεινής Αργιθέας Ν. Καρδίτσας.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
01E_M_S_07.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα