15 - 10 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
05 I M Vragkianon Εορτάζει σήμερα,6 Αυγούστου, το καστρομονάστηρο Μεταμόρφωσης Σωτήρος Βραγκιανών Αργιθέας, στις κατάφυτες πλαγιές του δάσους της ήρεμης Μιρμιτζάλας.... 6 Χλμ. από το χωριό.

 Το Μοναστήρι ανεγέρθηκε τον 17ο αιώνα, αποτέλεσε το Θρησκευτικό, πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, των Βραγκιανών, της κοιλάδας Αχελώου, των Αγράφων..... θρυλείται ότι στα πολλά κατώγια του λειτούργησε κρυφό σχολειό στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

 Στέκει περήφανο, αγέρωχο, αγναντεύοντας τις βουνοθάλασσες της Αργιθέας, φυλάσσοντας τους πιστούς κατοίκους των γύρω χωριών.

 Διατηρήθηκε κτιριακά (δεκαετίες 1950/80) χάρι στις δωρεές και προσφορές των πιστών με πρωτεργάτες τους αείμνηστους Παπα-Ματθαίο Οικονόμου, τον παπα-Στεργιούλη, τον δάσκαλο Βασίλη Κωτσιώρη και πολλούς άλλους αφανείς ταπεινούς ανθρώπους.

 Το 2002 με πρωτοβουλία του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Θεόκλητου, το Ιστορικό μας Μοναστήρι πήρε ζωή με Ηγούμενο και Αρχιμανδρίτη. Τα αδέλφια, εκ Κρήτης, κ.κ. Λεόντιο & Αναστάσιο.

 Ο Δήμος Αχελώου χρηματοδότησε έργα αναπαλαίωσης-αναστήλωσης υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης και του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Οι δωρεές πιστών συνεχείς, υποστηρικτικές!

 Ο παπα-Δημήτρης μαζί με τα μέλη της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία της Μονής.

 Χθες στον Μέγα Εσπερινό σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι ιερείς Δημήτρης Αγόρης, Γιωρ. Χαντζής, Γιωρ. Βόμπρας μαζί με τους ψάλτες Νίκο Στάθη, Τσίνα, Β. Δ. Στάθη, Λ. Γ. Πολύζο & Κ. Σ. Πολύζο ένωσαν τις χαρμόσυνες ψαλμωδίες του μεγάλου γεγονότος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ιησού στο όρος Θαβώρ ενώπιον των Μαθητών του, με τις προσευχές των δεκάδων προσκυνητών.

 Ακολούθησε δείπνο με νοστιμότατη φασολάδα!!!

 * Τίμησε με την παρουσία της η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα, η οποία είχε περιοδεύσει στα χωριά περιοχής Αχελώου, Αργύρι, Καταφύλλι, Βραγκιανά..... 

 Σύντομα μας ενημέρωσε, περιχαρής ότι θα είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει θετικότατες ειδήσεις για πιστώσεις από Υπουργείο Υποδομών.... Αναμένουμε, την συγχαίρουμε, την ευχαριστούμε για το διαρκές, ειλικρινές ενδιαφέρον της για την Αργιθέα και τους ανθρώπους της.

 Η Π. Βράντζα έμπρακτα έχει μετουσιώσει την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης [Χρ. Σπίρτζη - Γ. Δέδε] υπέρ δυσπρόσιτων περιοχών, σε κονδύλια και έργα εδαφικής και κοινωνικής συνοχής σε περιοχές απόμακρες, φτωχές με χωματόδρομους και κακή βατότητα, που επί δεκαετίες είχαν υποχρηματοδοτηθεί..... φυσικά μαζί με τους άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρόνια πολλά με Υγεία και χαρά!!!

Δημήτρης Παπακώστας

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα