s70 smart

Koumpouriana

19 - 04 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 356 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

03 Adelfotita Pigioton 1

 Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, προγραμματίζουν εκδήλωση στην Ιερά Μονή του Σέλτσου προς τιμήν των πεσόντων Σουλιωτών και Ραδοβιζινών το 1804.

 Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και ώρα 10:30.

 Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  1. Τέλεση επιμνημόσυνης
  2. Ρίψη στεφάνων στο φοβερό βάραθρο της Γκούρας, τον «Πέτακα» (όπισθεν της μονής) όπου έπεσαν τα πρώτα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.
  3. Σύντομη ενημερωτική ομιλία.
  4. Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών - Πέρας της εκδήλωσης στις 11:30.

 Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, κ. Χρήστος Β. Καπερώνης επισημαίνει:

 Ας αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση της ιστορικής μνήμης που σε καιρούς χαλεπούς για την παρτίδα μας δεν πρέπει να την αγνοούμε. Τα διακόσια δεκατέσσερα (214) χρόνια που πέρασαν από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την ξεθωριάσουν. Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή αυτή την ημέρα και ας προσευχηθούμε για τις ψυχές τους με ένα κερί ένα τρισάγιο κι ένα απλό στεφάνι στον ''ΠΕΤΑΚΑ'' το βάραθρο της θυσίας όπου έπεσαν τα γυναικόπαιδα.

 Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω εκδήλωση που έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο στο διάστημα από 20-24 Απριλίου είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου πανηγυρικού εορτασμού της 23ης Αυγούστου ως ''ημέρας μνήμης'' της θυσίας αυτής μαζί με την εορτή της Μονής (εννιάμερα της Κοιμήσης της Θεοτόκου).

 Γι αυτήν την 23η Αυγούστου έχουμε ζητήσει να καθιερωθεί ως η επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη με τριήμερες εκδηλώσεις.

  Μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας πρόπερσι στις 23 Αυγούστου 2016 αλλά και της προηγηθείσης τον Μάιο του 2015 επίσκεψης εκεί της Ευρωπαίας Επίτροπου Ανάπτυξης Κορίνας Κρέτσου παίρνει σιγά-σιγά τη θέση του στην σελίδα της ιστορίας που του ανήκει κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας.

  Σήμερα το Σέλτσο η κιβωτός αυτή της θυσίας των σουλιωτών έχει αλλάξει πλέον σελίδα. Από την αφάνεια πέρασε στην αναγνώριση της ιστορικής του άξιας ως τόπος της μεγάλης θυσίας των σουλιωτών το 1804.

 Πρέπει να υπενθυμίζουμε την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίζει πάντα το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει. Πρέπει όμως εδώ να υπογραμμίσουμε και το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν για το Σέλτσο η περιφέρεια Ηπείρου με την Αντιπεριφέρεια Άρτας και το δήμο Γ. Καραϊσκάκη.

 Με την αναστήλωση των ερειπωμένων κελιών και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, το Σέλτσο πλέον άλλαξε και όψη. Προέχει όμως η προστασία των Αγιογραφιών από την σκέπη της Μονής που χρήζει επείγουσας επισκευής.

 Θετικότατο και αποφασιστικότερο βήμα είναι γεννώμενη δημοπράτηση της ασφαλτόστρωσης τμήματος του δρόμου με ποσό 240.000 ευρώ της περιφέρειας Ηπείρου και η έναρξη της στο αμέσως προσεχές διάστημα από τις Πηγές μέχρι τη Ι. Μονή. Όπως δε πληροφορηθήκαμε το θέμα της ηλεκτροδότησης της Μονής έχει ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου με την διάθεση κονδυλίου ύψους 80.000 ευρώ. Είναι δυο έργα που υλοποιούνται με ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου της Αντιπεριφέρειας Άρτας και του δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Αυτό δείχνει και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για το ιστορικότερο και ενδοξότερο Μοναστήρι της Ηπείρου τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804.

 Διαβάστε την ανακοίνωση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, επιλέγοντας την εικόνα που ακλουθεί.

08 Anakoinosi gia ekdilosi Seltsou 21 4 2017

  Διαβάστε ένα μικρό αφιέρωμα για το ολοκαύτωμα του Σέλτσου, επιλέγοντας την εικόνα που ακλουθεί.

04 Afieroma stous martires tou Seltsou

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Μαρία Καραούλη: Υποψήφια Ευρωβουλευτής
01 Karta Karaouli
 

Περικλής Κωσιωρής: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου

Kosioris Periklis

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα