Ela na paiksoume

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

DSC 0004 01 Ο Σύνδεσμος Πετρωτιωτών της Αθήνας, σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Αθήνα, τίμησε και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Λιασκοβίτη Καθηγητή - Συγγραφέα - Ερευνητή κ. Χρήστο Β. Γκλέζο για την προσφορά του στο Πετρωτό - Λιάσκοβο και στο Σύνδεσμο. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την κοπή της πίτας, την ετήσια Γενική Συνέλευση και την εκλογή νέου Δ. Σ. του Συνδέσμου.

Τον κ. Γκλέζο τίμησε και όλη η Αργιθέα για την προσφορά του στην καταγραφή της ιστορίας της Αργιθέας με το βιβλίο του «ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ», αλλά και με τα προς έκδοση 4 βιβλία του, αφού για αυτόν μίλησαν ως κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση:

- Για τον άνθρωπο Χρήστο Γκλέζο, ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου από το Ανθηρό και

- για το συγγραφικό του έργο, ο κ. Δημήτρης Γρίβας από το Λεοντίτο.

Χαιρετισμό με επαινετικά λόγια για τον κ. Γκλέζο απηύθυναν:

- Ο κ. Θεοδόσης Μακρυγιάννης, π. Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας, από το Φουντωτό,

- ο κ. Θανάσης Καραγεώργος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών, από τα Βραγκιανά και

- ο κ. Βασίλης Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Στεφανιωτών από τη Στεφανιάδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον κ. Γκλέζο και άλλοι Αργιθεάτες.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου απευθυνόμενος στον κ. Γκλέζο είπε:

DSC 0025 01…….

Σεβαστέ μου και αγαπημένε μου κ. Καθηγητά

Υπήρξες και είσαι Καθηγητής - αλλά και Δάσκαλος εν ευρεία εννοία - υπήρξες και είσαι φωτεινό μονοπάτι αφού με τον τρόπο - τη στάση ζωής σου και τους Κοινωνικοπολιτικούς αγώνες για τα γράμματα, την ευρύτερη παιδεία και την προκοπή των Νέων, για την προκοπή της Ιδιαίτερής μας Πατρίδας - της όμορφης Αργιθέας - αλλά και της Μείζονος, της Ελλάδας είχες και έχεις παραδειγματική συμπεριφορά!!!

Όπου βρισκόσουν, μα στο καφενείο του Χωριού ή της πόλης, μα στα νυχτέρια του σπιτιού, στην παρέα, στην εκδήλωση του Συλλόγου - σε κάθε μορφής κοινωνική εκδήλωση κέρδιζες με το γλυκό σου πρόσωπο, με την ευγένεια και τους τρόπους σου (χαρίσματα της ομορφιάς της ζωής αυτά) το συνομιλητή και μιλώντας τελευταίος έδινες από τις γνώσεις σου να πάρει και εκείνος γνώσεις και τρόπους. Έτσι εγώ τύπωσα από μικρός το χαρακτήρα σου… και δεν κάνω λάθος!!!

…………….

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Παπαδημητρίου εδώ:

DSC 0027 01 Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γρίβας κάνοντας δύο εισαγωγές και έναν πρόλογο για να μπει στο τεράστιο έργο του συγγραφέα. Με την πρώτη εισαγωγή του ο κ. Γρίβας έκανε δύο καταθέσεις ψυχής, η πρώτη αφορούσε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός επιστημονικά συγκροτημένου βιβλίου για την Αργιθέα και η δεύτερη στο ότι δεν μπόρεσε μέχρι την ημέρα αυτή να παρουσίασει το βιβλίο «ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ» και είπε:

«Πριν μπω στο θέμα μου δύο καταθέσεις ψυχής.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαμε δύο μόνο βιβλία για την Αργιθέα: του Βραγκιανίτη δάσκαλου Βασίλη Κοτσιώρη «Η ΑΡΓΙΘΕΑ» και του ξενιτεμένου στην Αμερική παπαδάσκαλου Γιώργου Στάθη απ’ τη Στεφανιάδα, με τίτλο «ΑΠΟ Τ’ ΑΓΡΑΦΑ». Και τα δύο ήταν το Αλφαβητάρι των Αργιθεατών. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το ξεστομίσω και να το γράψω πολλές φορές το ευχαριστώ και στους δύο· αλλά και μια ακόμα φορά σήμερα δεν είναι καθόλου περιττή.

Μας έλειπε όμως το επιστημονικά συγκροτημένο βιβλίο, με διαχρονική πληροφόρηση. Κι αυτό κυκλοφόρησε στο λυκόφως του 20ου αιώνα, κοντά στο λυκαυγές του 21ου, στα 1999. Είναι το «ΛΙΑΣΚΟΒΟ» του Χρήστου Γκλέζου. Ήμουνα από τότε αναγνώστης και ποικιλότροπα χρησιμοποίησα τις πληροφορίες του. Όμως, παρ’ όλες τις κατά καιρούς συνειδησιακές μου ενοχλήσεις, δεν αξιώθηκα δυστυχώς να παρουσιάσω ζωντανά ή γραπτά το θαυμάσιο αυτό βιβλίο για την Αργιθέα. Βλέπετε, ο συγγραφέας του, Χρήστος Γκλέζος, κυκλοφόρησε το βιβλίο χωρίς τυμπανοκρουσίες και διαφημιστικές καμπάνιες. Η σεμνότητά του είχε και εδώ την έκφρασή της, δικαιώνοντας πλήρως το σχετικό αφορισμό του Άγγελου Τερζάκη πως «δύναμη ανθρώπου θα πει ένα και μόνο: δύναμη ψυχής. Κι αυτή εμφανίζεται αθόρυβη είναι σεμνή στο κελί του αγίου στη φυλακή του επαναστάτη στο εργαστήρι του σοφού» και «στο γραφείο του σεμνού συγγραφέα» συμπληρώνω εγώ. Ώσπου πριν λίγες μέρες ο φίλος Γιώργος Κουτσιμπογεώργος, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας για το φετινό Ημερολόγιο - Λεύκωμα, μου ξεφούρνισε το ευχάριστο χαμπέρι για τη σημερινή εκδήλωση, ζητώντας μου ευγενικά να είμαι κι εγώ συμμέτοχος, παρουσιάζοντας το βιβλίο ΛΙΑΣΚΟΒΟ. Ελπίζω σήμερα να εξιλεωθώ.»

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Γρίβα εδώ:

DSC 0001 01   DSC 0005 01   DSC 0006 01   DSC 0008 01

DSC 0009 01   DSC 0010 01   DSC 0011 01   DSC 0012 01