Ela na paiksoume

Koumpouriana

04 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 181 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Στο Καταφύλλι υπήρχαν και υπάρχουν πολλές εκκλησίες πράγμα που δείχνει τη βαθειά θρησκευτικότητα των κατοίκων του ανά τους αιώνες.

Σήμερα (2010) υπάρχουν 2 εκκλησίες και πολλά παρεκκλήσια. 

Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο ενοριακός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτίστηκε το 1884 και το ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο έγινε το 1888. Έχει εξαιρετική ακουστική χάρη στα χάλκινα δοχεία που είναι εντοιχισμένα  στους θόλους.

Στη θέση που βρίσκεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος υπήρχαν ερείπια παλιότερου ναού.

Μέχρι το κτίσιμο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στον Άγιο Γεώργιο που ήταν κτισμένος στον παλιό συνοικισμό Πύρλη. Δεν έχουμε στοιχεία για το πότε κτίστηκε αυτός ο ναός. Το πιο πιθανό είναι να κτίστηκε όταν ο συνοικισμός κατοικούνταν και η εκκλησία γλύτωσε από την καταστροφική μανία των κατακτητών.

Το 1884 οι 22 οικογένειες που ήταν τότε, αποφάσισαν να κτίσουν νέο ναό, ίσως γιατί ο Άγιος Γεώργιος δεν άντεχε άλλο… Έτσι ανέθεσαν σε μαστόρους από τα Τζουμέρκα το κτίσιμο του νέου ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που ήταν και κοντά στο νέο χωριό προσφέροντας η κάθε οικογένεια 300 δραχμές και προσωπική εργασία.

Εσωτερικά ο ναός έχει θόλους ενώ η σκεπή είναι κανονική, τετράριχτη.

Για το κτίσιμο χρησιμοποιηθήκαν υλικά που υπήρχαν σε αφθονία  στην περιοχή. Το κτίσιμο έγινε με πέτρα, άμμο, ασβέστη και τραγόμαλο (μαλλί από γίδια). Οι θόλοι είναι κτισμένοι με πουρί . Οι κολώνες χωρίζουν το ναό σε τρία μέρη και είναι κτισμένες με στρογγυλές πέτρες. Οι πέτρες αυτές μεταφέρθηκαν από του Πλεισίβου έτοιμες. Οι κάτοικοι του Πλεισίβου τις χρησιμοποιούσαν σε μικρούς, οικογενειακούς μύλους για την άλεση των σιτηρών και άλλων προϊόντων.

Η σκεπή της εκκλησίας έγινε με πέτρινες πλάκες οι οποίες αντικαταστάθηκαν με κεραμίδια στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με προσωπική εργασία των κατοίκων και την επιμέλεια του αρχιμάστορα Παναγιώτη Κ. Τσιάκαλου.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Καταφυλλιωτών από το 1985 καθιερώθηκε το πανηγύρι στις 6 Αυγούστου.

Αγία Κυριακή

Στο συνοικισμό Κελλάρια υπήρχε επί τουρκοκρατίας μοναστήρι αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή. Περί το 1915 με 1920 στη θέση του παλιού μοναστηριού κτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι από κάποιον τεχνίτη Νάκο από τα Βραγκιανά.

Όταν γκρεμίζονταν ο τοίχος του μοναστηριού βρέθηκε μέσα σε αυτόν ένας ανθρώπινος σκελετός όρθιος. Η παράδοση λέει πως όταν κτίζονταν το μοναστήρι κάποιος πήγε να ληστέψει τους μαστόρους και αυτοί των σκότωσαν. Στη συνέχεια για να εξαφανίσουν τα ίχνη του και να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους τον έκτισαν στον τοίχο.

Από την εκκλησία του μοναστηριού βρέθηκε και σώζεται ακόμα μόνο μια εικόνα της Αγίας Κυριακής.

Το 1957 γκρεμίστηκε το μικρό εκκλησάκι και στη θέση του κτίστηκε η εκκλησία που υπάρχει σήμερα  από τον αρχιμάστορα Παναγιώτη Κ. Τσιάκαλο και τους μαστόρους Δημήτριο Κ. Τσιάκαλο και Λάμπρο Μπεργιάννη.

Στη μνήμη της Αγίας Κυριακής, από το 1930 περίπου, γίνεται πανηγύρι στις 7 Ιουλίου.

Εξωκλήσια

Προφήτης Ηλίας

Στην κορυφή του βουνού, δυτικά του χωριού, πάνω από τη θέση Μαλόκεδρο από τη μια μεριά και τη θέση Πλεισίβου από την άλλη υπήρχε παλιά εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Στη θέση αυτή το 1966 έκτισε νέο εκκλησάκι ο Παναγιώτης Κ. Τσιάκαλος με δικά του έξοδα εκπληρώνοντας τάμα που είχε κάνει.

Άγιοι Ταξιάρχες

Στη θέση που βρέθηκαν  ερείπια από το ναό των Αγίων Ταξιαρχών οι κάτοικοι του συνοικισμού έκτισαν ένα μικρό όμορφο εκκλησάκι στη μνήμη των Αγίων.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Με πρωτοβουλία των κατοίκων του συνοικισμού κτίστηκε εκκλησάκι στη μνήμη του Προδρόμου.

Άγιος Δημήτριος

Στη θέση των ερειπίων της εκκλησιάς που υπήρχε παλιά και εικονοστάσιο επί των ημερών μας, έκτισε  ομώνυμο εκκλησάκι ο Ηλίας Δ. Τσιάκαλος (Τσιακαλογιάννης) στη μνήμη του πατέρα του.

Άγιος Γεράσιμος

Μεταξύ Γελαδόγρεκου και Παλιόμυλου, κοντά στου Πλεισίβου, υπήρχε εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Στη θέση αυτή με φροντίδα του Παντελή Β. Τσιάκαλου κτίστηκε εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεράσιμο.

Άγιος Βασίλειος

Κοντά στους οικισμούς Μπράβας και Πουλιάνας, στα ερείπια παλιάς εκκλησίας κτίστηκε με τη φροντίδα του Ευάγγελου Περ. Καρανίκα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Βασίλειο.

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img092.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα