Ela na paiksoume

Koumpouriana

03 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 200 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
  Ένα φυσικό περιβόλι 

 Ένα όμορφο και ιδιόμορφο χωριό. Η ιδιομορφία του εστιάζεται στο ότι είναι τόσο αραιοκατοικημένο, λόγω του ότι αποτελείται από πολλούς συνοικισμούς διασκορπισμένους σε έκταση 25.866 στρεμμάτων, που δίνει τη ψευδαίσθηση ότι δεν πρόκειται για χωριό. 

 Είναι κτισμένο στη νότια πλευρά της Μιρμιτζάλας σε υψόμετρο 1000 μέτρων και οι συνοικισμοί του με  το χαμηλότερο υψόμετρο, στις όχθες του Αχελώου ποταμού περίπου στα 300 μέτρα.

 Οι δασωμένες βουνοπλαγιές, οι γυμνές βουνοκορφές, τα μικρά οροπέδια, οι κοιλάδες, οι βαθύσκιωτες ρεματιές, η άσπρη φαρδιά κορδέλα που σχηματίζει ο Αχελώος στα πόδια του χωριού, κάνουν το Καταφύλλι έναν όμορφο τόπο.

 Αν αφεθεί ο άνθρωπος μέσα σε αυτή την ομορφιά του τοπίου, τους ήχους από το κελάηδημα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του νερού στις ρεματιές… είναι σαν να ακούει τον ίδιο τον Δημιουργό να του μιλάει για τα δημιουργήματα του! 

Kataffli180Mgr 

 Σύμφωνα με όσα μετέφερε η παράδοση από γενιά σε γενιά, η σημερινή κτίση του χωριού είναι η τέταρτη.

 Στην προηγούμενη κτίση του το χωριό ήταν κτισμένο στη θέση Πλεισίβου.

 Από αφηγήσεις γερόντων το χωριό αυτό καταστράφηκε γύρω στα 1800.

 Σύμφωνα με αφήγηση του Κωνσταντίνου Σπ. Τσιάκαλου, περί τα τέλη του 1800, αρχές του 1900, ο Σωτήρης Δ. Τσιάκαλος και ο Μπακατσέλος - πιθανό είναι να αναφέρεται στον Ιωάννη Τσιάκαλο (Μπακατσέλο) που ήταν αδελφός του Σωτήρη - συνάντησαν σε χωριό, κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας, κάποια ηλικιωμένη γυναίκα που η καταγωγή της ήταν από του Πλεισίβου. 

  Το Καταφύλλι πήρε το σημερινό του όνομα  το 1930 με προεδρικό διάταγμα (17/7/1930 ΦΕΚ 251/1930). Μέχρι τότε ονομαζόταν Σελιπιανά, από τον τελευταίο βασιλιά Σέλιπο, που είχε τα ανάκτορά του κάτω από το βράχο Καταφύλλι.

Vraxos KatafilliMgr

 Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα υπήρχαν ερείπια συνοικισμών, που μαρτυρούσαν την ύπαρξη αυτών σε παλιότερες κτίσεις του χωριού και διασώθηκαν οι ονομασίες τους (Πύρλη, Ταξιάρχες, Πρόδρομος, Κελάρια, Μετόχι και Αρδάνοβο) μέχρι σήμερα.

 Στο Καταφύλλι σήμερα θα βρούμε τους συνοικισμούς: Ταξιάρχες, Πρόδρομος, Πλατανάκια, Κελλάρια, Γελαδόγρεκο, Αρδάνοβο, Πράβα και Συκιά.

 Το Καταφύλλι έχει δύο κύριους ναούς, τον ενοριακό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο και εξαιρετική ακουστική, και την Αγία Κυριακή στο συνοικισμό Κελάρια. Έχει και πολλά παρεκκλήσια, τα οποία κτιστήκαν κυρίως με δωρεές των κατοίκων.

     Metam300          AgK300
       Μεταμόρφωση του Σωτήρος                                                                    Αγ. Κυριακή 

 Κοντά στο συνοικισμό Αρδάνοβο υπάρχει πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα, που ενώνει το Καταφύλλι με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. 

Image0014aMgr

 Στο Καταφύλλι υπάρχουν πολλές πηγές με γάργαρο νερό, καθώς και πηγή με θειούχο νερό.

 Το όμορφο φυσικό τοπίο με τα δασωμένα βουνά, τις γυμνές κορυφές, τις προσβάσιμες βουνοπλαγιές, τις κοιλάδες, τα φαράγγια, κάνουν το Καταφύλλι ελκυστικό στους επισκέπτες του.

 Στο Καταφύλλι μπορεί να φτάσει κάποιος μέσω Μουζακίου Καρδίτσας, Καρπενησίου, Αγρινίου και Άρτας. Οι εναλλακτικές αυτές προσβάσεις καθιστούν δύσκολο τον αποκλεισμό του από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img040.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα