Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 291 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

DSC 0375 Από τις 7 Μαΐου η αίθουσα τέχνης "ART ZONE 42" φιλοξενεί τη σπουδαία Ελληνίδα Ζωγράφο, διεθνώς αναγνωρισμένη και καταξιωμένη Πηνελόπη Σχιζοδήμου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Μαΐου.

 Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι:

  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-15:00 και 18:00-21:00
  • Τετάρτη και Σάββατο 11:00-15:00
  • Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

 Στην έκθεση αυτή η Πηνελόπη Σχιζοδήμου εικαστικός παρουσιάζει την ενότητα έργων της με τίτλο «EGO», που αποτελείται από έργα τα οποία απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες, γυναικείες κυρίως, και σπανιότερα ανδρικές, αποδοσμένες με μια ποιητική ματιέρα, η οποία αποκρυπτογραφεί την ουσία των πραγμάτων που έγκειται πέρα από την σαρκική-υλική υπόστασή τους.

 Η εικαστικός με τα έργα της αυτά αποδίδει τη σημασία και τη δραματικότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, τους άγραφους νόμους που μπορεί να διέπουν την ξεχωριστή σχέση κάθε άντρα και γυναίκας, οπτικοποιώντας έτσι αληθινά ψυχογραφήματα.

 Ο τίτλος της έκθεσης «EGO», δεν παραπέμπει μόνο στον προσωπικό κόσμο της Ζωγράφου, αλλά και στη ζωή όλων μας… «Έχει διττή σημασία, υποδηλώνοντας τη δύναμη του εαυτού μας και την υπεροχή του, που είτε επιβιώνει, είτε αναλώνεται και χάνεται στο βάρος του έρωτα».

 Οι φιγούρες της εικαστικού, απεικονίζονται συχνά αφαιρετικές, στη χρωματική κλίμακα του γκρι, του μαύρου και του κόκκινου, ένα κόκκινο που υποδηλώνει το πάθος, την ένταση της στιγμής, την έριδα αλλά και την αγάπη ταυτόχρονα. Οι γυναίκες της είναι σκεπτόμενες, δυναμικές, ευαίσθητες και ενίοτε αποφεύγουν να ατενίσουν πέρα από τα όρια του πίνακα ή να αποκαλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, για να μην αποκαλυφθούν αιώνια μυστικά τους.

 Η Πηνελόπη Σχιζοδήμου γεννήθηκε στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων όπου και ζει. Άρχισε τις καλλιτεχνικές σπουδές της το 1978 στο Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο του Βόλου με τη Ντόρα Λιβανού. Από το 1981 μέχρι το 1985 δίδαξε ζωγραφική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 1998 υπήρξε μαθήτρια του Θεόδωρου Πάντου.

 Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά, λάδια, ακουαρέλες, σινική μελάνη, τέμπερες και κάρβουνο. Έχει ασχοληθεί με όλα τα σύγχρονα ρεύματα και τις τάσεις που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια. Από την αναπαραστατική ζωγραφική, τον ιμπρεσιονισμό, την αφαίρεση, τον κυβισμό, το σουρεαλισμό στα οποία προσθέτει την προσωπική της σφραγίδα, την αλληγορία και τα δικά της συμβολιστικά στοιχεία.

 Στα έργα της αφηρημένης απεικόνισης το χρώμα τοποθετείται στην επιφάνεια με χοντρό πινέλο, σε μεγάλες ποσότητες, παίρνοντας έτσι έναν ανάγλυφο χαρακτήρα, που δίνει πλούσιες εκφραστικές δυνατότητες στο θέμα, αφού αποτυπώνει τις κινήσεις της δημιουργού.

 Αυτή η προνομιακή ζωγραφική συντελεί ιδιαίτερα στην αυτονόμηση του έργου, στη δυναμική απεικόνιση του θέματος και δημιουργεί ιδιαίτερες εκφράσεις, καθώς αποκαλύπτει στοιχεία μιας προσωπικής διεργασίας.

 Στις συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές η καλλιτέχνης αποδίδει τα πρόσωπα εξπρεσιονιστικά, με έντονες χρωματικές αντιθέσεις και αφαιρετική διάθεση, με εξαιρετικά λιτή χρήση των χρωμάτων. Ζωγραφίζει φιγούρες, συχνά μοναχικές, οι οποίες διακρίνονται για τη σχεδιαστική ευχέρεια και την ιδιαίτερη χρωματική ένταση. Με πινελιά πυκνή, χρώματα έντονα και φασματικά ευαίσθητα περάσματα, μελετημένη απόδοση και καθαρή διαγραφή των τόνων, τοποθετεί τις μορφές της σε έναν απροσδιόριστο χώρο-περιβάλλον, επιχειρώντας ψυχογραφικές και υπαρξιακές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του ανθρώπου.

 Τα γυμνά της στερημένα από κάθε φλυαρία και οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση, απογυμνωμένα από άχρηστες λεπτομέρειες και περιττά στοιχεία, αποτυπώνουν με ενάργεια και ένταση τις εσώτερες καταστάσεις, μετουσιώνουν τα πρόσωπα σε πνεύμα, εμβαθύνουν την ουσία και προσδίδουν ιερότητα σε στιγμές οικείες και βαθιά προσωπικές.

 Η Πηνελόπη Σχιζοδήμου εξακολουθεί να δημιουργεί και συμμετέχει με την ακαταπόνητη προσπάθειά της στη διαμόρφωση της εικαστικής δημιουργίας τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, όσο και στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας. Έχει βραβευτεί κατά καιρούς σε Πανελλήνιες εκθέσεις και από Πολιτιστικούς Συλλόγους. Το 1978 έκανε την πρώτη της έκθεση την οποία ακολούθησαν άλλες 30 εκθέσεις στο εσωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Το 2000 έκανε έκθεση στο Σπρίνγκφηλντ της Βοστώνης και το 2002 στις Βρυξέλλες. Από το 2002 συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις που γίνονται στη Μότολα της Ιταλίας. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_308.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα