Ela na paiksoume

Koumpouriana

25 - 09 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 228 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

01 12065940Από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016 διαρκεί η νέα έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Χρήστου Μπουρνάκα στο πολυχώρο τέχνης του καταστήματος Δεληολάνης, Συγγρού 100,έναντι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ο Χρήστος Μπουρνάκας που θεωρείται ο εισηγητής του σενσουαλισμού στην τέχνη και ο επινοητής των τεχνικών "smoke", "ice", "spaghetti" και "digital oil" στη ζωγραφική έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ιδιότυπο έργο του έχει απασχολήσει σύγχρονους κριτικούς και ιστορικούς τέχνης.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης, ιστορικός τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης αναφέρει:

"Ο Μπουρνάκας ζωγραφίζει χωρίς να μιμείται άλλους ζωγράφους, χωρίς να ξεσηκώνει και να αναπτύσσει στοιχεία, που είδε σε έργα άλλων καλλιτεχνών. Δημιουργεί έργα, που ταυτίζονται με τον τρόπο της ζωής του, στις συνθήκες, που προβάλλει η οικονομική παγκοσμιοποίηση. Ζει, ως σύγχρονος δημιουργός, στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Πρόθεσή του δεν είναι η αναρχική δράση για να διορθώσει τα κακώς κείμενα αλλά η διεύρυνση της αντίληψης και αυτή είναι μία ενεργητική τοποθέτησή του, μέσα από τη τέχνη του, απέναντι στη ζωή, τη πολιτική, τη κοινωνική πραγματικότητα, την εξέλιξη και τα τρέχοντα ζητήματα του κόσμου, που απαιτούν συνειδητή ατομική συμπεριφορά, για να φανεί πως ο άνθρωπος, δεν είναι μόνο μία απλή μονάδα, στο καταναλωτικό σύστημα, αλλά μία πνευματική και φυσική ύπαρξη, που έχει προοπτικές διανοητικής και ψυχικής εξέλιξης".

Ο κριτικός τέχνης Κυριάκος Βαλαβάνης αναφέρει:

"Τα έργα του Χρήστου Μπουρνάκα είναι έργα ποιότητας μέσα στην αποιότητα της ζωής, με συναισθηματική φόρτιση, σεβασμό, στοχαστική πληρότητα και διακριτική ηρεμία, που δείχνουν τον εσωτερικό ψυχισμό του αληθινού καλλιτέχνη και δημιουργού που αγαπάει και νοιάζεται τον άνθρωπο".

Ο Θεωρητικός-ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που ανέλαβε το συντονισμό και την επίβλεψη της παρούσας έκθεσης του δημιουργού επισημαίνει:

"Οι διαστάσεις των θεμάτων, έχουν στους πίνακες του Χρήστου Μπουρνάκα, οικουμενικές προεκτάσεις, καθώς ο καλλιτέχνης μακριά από τη παραδοσιακή τεχνική, στρατεύεται έντεχνα σε ένα κίνημα ανατροπής πέρα ακόμα και από τον υπερρεαλισμό.

Η βούληση του Μπουρνάκα να ξεπεράσει τα καθιερωμένα συμβατικά πλαίσια της σκέψης είναι ανυποχώρητη. Απροκάλυπτη. Παραμένει πιστός στη γνησιότητα του οράματός του και το υπερασπίζεται με πραγματική αγέρωχη σεμνότητα. που μόνο σε μεγάλους δημιουργούς μπορεί κανείς να συναντήσει. Διαρρηγνύοντας τα δεσμά με το κομφορμισμό της υπάρχουσας εικαστικής φρόνησης, συντελεί μέσω της τέχνης του, σε μία πλήρη επαναστατική πράξη, θέτοντας σε δοκιμασία συχνά την υπόστασή του χωρίς αντάλλαγμα, πιστεύοντας στη μόνιμη υποχρέωση του καλλιτέχνη, να διατηρεί υψηλό ήθος, ακατάβλητη αγωνιστικότητα και να διαφυλάττει εν κιβωτώ το μεγαλείο του πρωτοποριακού πνεύματος".

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 26 Νοεμβρίου 2016 στις 7μ.μ. και θα παραμείνει ανοικτή τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.

Είσοδος ελεύθερη
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_242.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα