Ela na paiksoume

Koumpouriana

04 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 212 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
02 Afisa eikastikis ekthesis

Πλήθος Αργιθεατών και φίλων τους κατέκλυσαν όλους τους χώρους του κτιρίου που φιλοξενεί την «Εικαστική Έκθεση Αργιθεατών Καλλιτεχνών», Σαρρή 21, στου Ψυρρή, τη βραδιά των εγκαινίων της.

Αρκετά πριν την καθορισμένη ώρα των εγκαινίων της έκθεσης (19:00) άρχισε να συρρέει ο κόσμος προκειμένου να προλάβει να δει τα έργα και τους καλλιτέχνες με μεγαλύτερη άνεση, πριν την έναρξη της εκδήλωσης και δεν άργησε να γίνει το αδιαχώρητο.

Τους εκθέτες και την Αργιθέα τίμησαν με την παρουσία τους: ο π. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, ο βουλευτής και π. υπουργός της Ν. Δ. κ. Κων/νος Τσιάρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα Βράντζα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αργιθέας κ. Στεργίου Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Κούτρας Στέφανος συνοδευόμενος από την Αντιπρόεδρο Τσιτσιπά Θεοδώρα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Ιωνίας Αττικής κ. Καναβός Μιλτιάδης συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο Παπαδήμα Πέτρο και την Γ. Γραμματέα Κλάρα Αναστασία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας Καταγομένων κ. Κουσαής Κων/νος, οι κ. Στεργίου Ανδρέας, Γ. Γ. της Π.Ο.Α.Σ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Στεφανιωτών «Η ΙΤΙΑ» και Παπαντώνης Παναγιώτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βραγκιανιτών Καρδίτσας και μέλος της Π.Ο.Α.Σ. ως εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων, η Γ. Γ. του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας κα Κόγια Τατιάνα, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλών «Η ΕΣΤΙΑ» κ. Μακρυγιάννης Θεοδόσης, ο Κωφός Αθανάσιος από το Σύλλογο Αργιθεατών Θεσσαλών «Η ΕΣΤΙΑ» και ο βραβευμένος με το Ρωσικό βραβείο ποίησης κ. Κωστής Τσιάκαλος.

Οι διοργανωτές θέλουν να ευχαριστήσουν και μέσω αυτής της δημοσίευσης, την Πένυ Β. Τσιούμα για την πολύτιμη βοήθειά της στο στήσιμο της έκθεσης.

Μηνύματα με ευχές για την έκθεση και τους καλλιτέχνες έστειλαν: Ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αργιθέας κ. Γεώργιος Χασιώτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Β. Ελλάδος κα Τζούλη - Ιωάννα Νασιώκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Ν. Τρικάλων κα Έλλη Τσιρογιάννη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Καρδίτσας κ. Βασίλειος Θεοδωράκης και ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλών «Η ΕΣΤΙΑ» κ. Βλάσης Καϊμακάμης.

Τις ευχές τους συνόδευσαν και με ένα ταψί πλαστό οι «Αφοι Ηλία Γκουμάνη» - φούρνος «ΑΡΓΙΘΕΑ» στον Μαραθώνα.

Κατά τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του Cafe που λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου ξεπέρασαν τα 250 άτομα οι επισκέπτες εκείνης της βραδιάς.

Οι επισκέπτες - που κατέφθαναν συνέχεια - κράτησαν τους διοργανωτές και τους εκθέτες πολύ πέραν της ώρας που έκλεινε η έκθεση.

Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης άνοιξε ο Κ. Π. Τσιάκαλος, καλωσορίζοντας τους επισήμους και τους επισκέπτες, εκ μέρους των διοργανωτών. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα τους αργιθεάτες καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα.

Στη συνέχεια, ο Φιλόλογος Καθηγητής Βασίλειος Θ. Ποζιός προλογίζοντας την έκθεση είπε:

Αγαπητοί συμπατριώτες

φίλοι της Αργιθέας και των Αργιθεατών

Τύχη αγαθή μας έφερε απόψε εδώ, σ’ αυτόν το χώρο…

Για πρώτη φορά αργιθεάτες δημιουργοί παρουσιάζονται ομαδικά, απ’ όλη την Ελλάδα… Αξίζει, νομίζω, κάθε έπαινος στους διοργανωτές Δημήτρη Γρίβα, Μενέλαο Παπαδημητρίου και Κώστα Τσιάκαλο… Δεν είναι τυχαία η ανάληψη της πρωτοβουλίας.

Και οι τρεις συμπατριώτες - διοργανωτές έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο, έστω και εκτός εικαστικών τεχνών.

Όπου η επίσημη συλλογικότητα υστερεί, τότε το βάρος πέφτει στα μεμονωμένα - υπεύθυνα και συνειδητοποιημένα - μέλη των Συλλόγων.

Τους ευχαριστώ και προσωπικά για την τιμητική ανάθεση της παρουσίασης.

Καιρός ήταν, πέρα απ’ τα έργα του λόγου, να παρουσιαστούν και αργιθεάτες δημιουργοί άλλων τεχνών, των εικαστικών… Απ’ το ρήμα της αρχαίας ελληνικής εἴκω που σημαίνει εικονίζω, παριστάνω· εξ ου και εικόνα και - τα ξεχασμένα πια - αργιθεάτικα απεικαστά… Σήμερα θα γευτούμε - και θα χαρούμε - αργιθεάτικη παραστατική τέχνη και ευαισθησία… Πέρα απ’ τη δεξιοτεχνία των χεριών χρειάζεται και ευαισθησία του δημιουργού.

Η άλλη ματιά, η εσωτερική… Ο καλλιτέχνης βλέπει αλλιώτικα, και παριστάνει με τον δικό του τρόπο, τον ιδιαίτερο και προσωπικό, με τη δική του τεχνοτροπία… Χωρίς περιορισμούς - εξωτερικούς - χωρίς όρους και όρια, με οδηγό την έμπνευσή του, εκφράζει και εκφράζεται, οδηγημένος απ’ την εσωτερική του παρόρμηση, απ’ τα βιώματά του και την αντίληψη για τον κόσμο και τη ζωή… Και οι αργιθεάτες δημιουργοί, εκφράζοντας τον δικό τους κόσμο ο καθένας, μας δίνουν σήμερα την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα έργα των χεριών τους που είναι, όχι μόνον εικόνες ζωής, αλλά και αποτυπώματα ψυχής.

Βάζοντας στην τέχνη του ο καθένας τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του, στέλνει το μήνυμα του που, πέρα απ’ την αισθητική του αξία, μπορεί να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο καλλιτέχνης είναι ένας ευαίσθητος παρατηρητής και μέτοχος των δεδομένων της εποχής του.

Και μέσω της τέχνης του γίνεται ο ίδιος πομπός και στέλνει στους μυημένους - κι όχι μόνον - τα δικά του σήματα ζωής… Μπορεί με την τέχνη του να γίνει ένας αποκαλυπτικός κήρυκας όσων οι πολλοί - συνήθως ανυποψίαστοι - προσπερνάνε αδιάφορα ή… βιαστικά… Ο καλλιτέχνης έχει τον τρόπο να εκφράσει και να εκφραστεί, να επισημάνει ή να στηλιτεύσει, να προβάλει και να εμπνεύσει, να υπηρετήσει ή να αποστασιοποιηθεί από πρακτικές, καταστάσεις και αντιλήψεις που δεν τον αγγίζουν…

Μπορεί να συλλάβει και να μορφοποιήσει μια ιδιαίτερη στιγμή, μια συγκλονιστική εμπειρία…

Κάθε τι που τον συγκινεί… το παρουσιάζει - το εκθέτει - και σε μας… Ο καλλιτέχνης έχει πλούσιο κόσμο και βιώματα, έχει και την ικανότητα να τα εξωτερικεύσει και να μας τα μεταδώσει… (Ο καλλιτέχνης) είναι ένας κοινωνικός μετασχηματιστής που μπορεί να δώσει μορφή στα φανερά ή απόκρυφα στοιχεία της εποχής του (και του κοινωνικού περιβάλλοντός του) και τα παρουσιάζει μέσα από ένα, πρωτόγνωρο για μας, αισθητικό αποτέλεσμα…

Μπορεί με την τέχνη, που διακονεί και τον εκφράζει, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να προκαλέσει προβληματισμό, να διδάξει χωρίς ηθικολογία, και να προβάλει με τρόπο ευπρόσδεκτο και πειστικό ό,τι εμπνέει εκείνον κι ό,τι βαραίνει ή αλαφρώνει τους συνανθρώπους του…. Μας αποσπά απ’ τα τετριμμένα κι επαναλαμβανόμενα… και μας μετεωρίζει στη σφαίρα της ομορφιάς, του επιθυμητού προσιτού κάλλους… Ελεύθερος, χωρίς περιορισμούς, με οδηγό την έμπνευση και τη φαντασία, κινείται στο χώρο και στο χρόνο που τον δαμάζει αποτυπώνοντας τον μέσα κόσμο του.

Οι δικοί μας καλλιτέχνες, οι αργιθεάτες, σπουδαγμένοι ή αυτοδίδακτοι, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, μας προσφέρουν σήμερα μια ευκαιρία απόδρασης απ’ την τριβή της μεγαλούπολης και μας οδηγούν στα δικά τους πεδία και τοπία μέσα απ’ την εκφραστικότητα που έδωσαν στην ύλη που μορφοποιούν.

Τους ευχαριστούμε θερμά για τον προσωπικό τους μόχθο και - προπαντός - για το τόσο ευπρόσδεκτο, αισθητικό αποτέλεσμα που πετυχαίνουν.

Με τη σμίλη ή το χρωστήρα, με την ψηφίδα ή το κοπίδι δίνουν μορφή και πνοή ζωής σε ό,τι πριν ήταν χωρίς μορφή, χωρίς ψυχή… Γι’ αυτό και θεωρούνται δημιουργοί.

Τους ευχόμαστε εμπνευσμένη συνέχεια, γόνιμη “υποταγή” στα κελεύσματα της τέχνης τους και αντάξιά τους αναγνώριση και αμοιβή.

Θάθελα εδώ να κάνω μια παρακινδυνευμένη επισήμανση:

Η μικρή και πικρή πατρίδα μας η Αργιθέα, δεν εμπνέει πια όπως και όσο προσωπικά προσδοκούσα…

Η συναισθηματική… απόσταση μεγαλώνει… Και βέβαια, καμιά έμπνευση δεν έρχεται κατ’ εντολήν και κατά… καθήκον…

Τούτη η μέρα, η σημερινή, θα αποτελέσει, νομίζω, σταθμό στην ιστορία της διαδρομής των ξενιτεμένων αργιθεατών που εκπροσωπούνται μέσα απ’ το μεράκι και το ζήλο των συμπατριωτών τους που εκθέτουν εδώ - σήμερα τα έργα τους.

Ευχόμαστε εκ βαθέων, τούτη η σημαδιακή αρχή να έχει και ανάλογη συνέχεια… και στους συμπατριώτες αργιθεάτες που εκθέτουν και… εκτίθενται ενώπιόν μας καλή έμπνευση και αδιάλειπτη πορεία στο χώρο της Τέχνης που υπηρετούν…

Σας ευχαριστώ
   Φωτογραφίες: Δημήτρης Γρίβας, Γιάννης Καραβοκυρός, Δημήτρης Τσιάκαλος

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0670.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα