Ela na paiksoume

Koumpouriana

06 - 06 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Της αγιογράφου, κριτικού τέχνης και βιβλίου Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

00 Foka Marilena 10686765 Το ευαίσθητο θέμα του φάσματος των παιδικών ψυχικών διαταραχών και σωματικών δυσλειτουργιών και την θετική συμβολή της επικοινωνίας με ένα κατοικίδιο πραγματεύεται η ταινία Reaction. Η πανδημία του SARS Cov 2 οδήγησε την ανθρωπότητα και κυρίως τα παιδιά σε καταστάσεις έντονου στρες που μεγάλες μερίδες ανθρώπων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και με φαρμακευτική υποστήριξη. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος αυτοπροσδιορισμού και αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής μέσω της ουσιαστικής σχέσης με ένα ζώο που στοιχειοθετείται μέσω της 7ης τέχνης.

H εν λόγω κινηματογραφική κατάθεση όπως αναφέρει σε άρθρο της στον τύπο η Κλαούντια Ντοντάτη, «με το ηχηρό μήνυμα δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή η μη εμπορική ταινία μεγάλου μήκους μας [Re-action] μας έκανε να σκεφτούμε και ν’ αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τα αδέσποτα σκυλιά και την επίδραση αυτών στην ψυχολογία μας. Μια διάσημη ηθοποιός αναγκαστικά υιοθετεί ένα σκυλάκι. Αρχικά κανείς δεν το θέλει στο σπίτι. Η ίδια; Ούτε να το δει. Αλλά αυτό βρήκε τον τρόπο και τρύπωσε στις καρδιές τους. Στον καταθλιπτικό πατέρα της, και στο παιδάκι της το οποίο έχει κινητικά προβλήματα. Ύστερα και στην ίδια.»

 Ο όρος reaction είναι αγγλικός και ετυμολογείται από τους σύνθετους όρους action που σημαίνει δράση εκ του act (lat. Āctus) και το πρόθεμα re που δηλώνει επανάληψη, με άλλα λόγια ανάδραση, ψυχική ή σωματική ανταπόκριση σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Στην φυσική ο όρος reaction διατυπώθηκε από τον Άγγλο πατέρα της Κλασσικής Φυσικής Ισαάκ Νεύτωνα (Sir Isaac Newton, 1643 - 1727) ως ο τρίτος νευτωνικός νόμος της κίνησης κατά τον οποίο «εφόσον ένα σώμα Α ασκεί δύναμη σε ένα σώμα Β, το Β θα ασκεί ταυτοχρόνως στο Α μία δύναμη και οι δύο αυτές δυνάμεις θα έχουν ίσα μέτρα και κατευθύνσεις αντίθετες» επαληθεύοντας με τεχνικούς όρους την αλληλεπίδραση του σκύλου και του παιδιού με αποτέλεσμα εδώ την «μεταλλαγή» του παιδιού προς το καλύτερο με την ρηξικέλευθη αποκατάσταση της επικοινωνίας του με το περιβάλλον. Η ίδια η σχέση συνιστά μια νέα πρόκληση που παίρνει διαστάσεις ποιότητος καθώς ωθεί τα παιδί ν’ αναπτύξει δεξιότητες ενεργητικής μάθησης αλλά και σωματικές μέσω του αισθήματος της ευθύνης και του παιχνιδιού που είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της ζωής του ενός παιδιού. Μέσω του παιγνιδιού με το ζώο το παιδί της ταινίας δομεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του όπως το αίσθημα της δικαιοσύνης, της προστατευτικότητας και της αυτοθυσίας του που αποκαλύπτονται στην σκηνή με την φόλα. Επιπροσθέτως, εκπέμπονται ιδιαίτερες δονήσεις στον ψυχισμό του ιδιαίτερα στο δυσπρόσιτο πεδίο του ασυνείδητου εκεί που κλασσικές ψυχικές προσεγγίσεις δεν μπορούν ακόμα ν’ ακουμπήσουν.

 Κοινός τόπος αυτή η γνώση στην αρχαιότητα. Από την εποχή ακόμα των Ομηρικών επών στην Οδύσσεια υμνήθηκε η σχέση του Άργου, του γέρικου σκύλου του Οδυσσέα με το αφεντικό του που μόλις τον αντίκρισε ξεψύχησε σαν να περίμενε την άφιξή του για να επιτρέψει στο κουρασμένο και δυσλειτουργικό σώμα του να αναπαυθεί.

 Η σχέση της Roxy, της γνωστής σκυλίτσας του σκηνοθέτη Αντώνη Σαμοθράκη, γνωστή από προηγούμενες δουλειές του, όπως της εκστρατευτικής καμπάνιας «Love the Strays» στην οποία ηγήθηκε ο εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων, συνιδρυτής και υπεύθυνος Pr. της Dream Team Χρήστος Πετρίδης, δεν εξαντλείται μόνο στο μικρό παιδί αλλά μεταπλάθει όλους τους ήρωες που έρχονται σε επαφή μαζί της. Το σενάριο υπογράφουν ο Αρτέμης Σαμοθράκης και ο Αλέξανδρος Κατσάρης. H σκηνοθεσία είναι του Αρτέμη Σαμοθράκη και στις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία είναι ο Χρήστος Πετρίδης. Στην ταινία λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί : Ντίνος Καρύδης, Τάνια Τρύπη και η σκυλίτσα Ρόξυ, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι: Γιάννα Ζιάννη, Γρηγορία Αυγερινοπούλου, Θοδωρής Ανθόπουλος, Γιάννης Φραγκίσκος, Δημήτρης Παπαδάκης, Βησσαρίων Τσιώνας, Χρήστος Καρνάκης, Τίφανυ Δανιήλ, Τζένη Καζάκου, Αντρέας Σταματόπουλος. Ως guest εμφανίζονται οι: Άννα Αδριανού, Τζόυς Ευείδη, Άννα Κουρή, Γιώργος Μαυρίδης, Δημήτρης Μιλιόγλου και οι Ηλίας Μαραβέγιας, Άννα Νικολαίδη, Νίκος Παρτσώλης, Φωτεινή Πετρόγιαννη, Joy Κουμεντάκου. Η πληθώρα των συμμετεχόντων καταδεικνύει τον καθολική αποδοχή και στήριξη της ιδέας της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ως μιας σημαντικής κοινωνικής πράξης ευθύνης διαμορ΄φονοτας κοινωνική συνέιδηδη. Η Re-action τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ΠΦΠΟ, του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων, των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος και του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο.

 Το θέμα του κορονοϊού που μας έχει οδηγήσει σε καταστάσεις κοινωνικής απομόνωσης καθιστά την ταινία επίκαιρη. Η Re-action πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό στις 22 Οκτωβρίου του 2017 ενώ από τότε συνεχίζει την αφυπνιστική κι ενημερωτική αποστολή της και την λαμπρή καλλιτεχνική πορεία της μέσω των προβολών σε ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους χώρους όπως δήμους, σχολεία και κ.α.

(Πηγές: Ipop, Βικιπαιδεία)

IMG_3023   PAN_0340   roxy

 

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_07.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα