Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 09 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Nea Koine Σε μια συγκινητική και συνάμα λαμπρή τελετή, πραγματοποιήθηκαν χθες, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικης & Γλυπτικής του ελληνοφώνου ζωγράφου & ποιητή, καθηγητού Fernando Pensa, με τίτλο: "ΔΥΟ ΛΑΟΙ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ".

 Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι. Π. Μεσολογγίου "Nea Koinè με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων δράσης τού Γκρεκάνικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Nuova Koinè» του ελληνοφώνου χωριού του Σαλέντο Castrignano dei Greci (Καστρινιάνο ντεϊ Γκρέτσι) υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η πάντοτε φιλόξενη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου - Κέντρου Λόγου & Τέχνης "Διέξοδος" πλημμύρισε από

γκρεκάνικο συναίσθημα ενώ οι εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στα γλυπτά και τους πίνακες του καλλιτέχνη, αποτέλεσμα της αγάπης του για την Ελλάδα και κυρίως για το Μεσολόγγι.

 Στην όμορφη τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της "Διεξόδου", ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου k.κ. Ιερόθεος - Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, στην προσλαλιά του, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος k.κ. Ιερωνύμου, τον όποιο εκπροσωπούσε και αναφέρθηκε σε κοινά πολιτιστικά, φιλοσοφικά και ιστορικά στοιχεία της Ιταλίας και της Ελλάδος.

 Τόνισε ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι ο ελληνισμός με οικουμενική διάσταση, πως οι Ρωμαίοι δεν είναι άσχετοι με τους Έλληνες. Έχουν κοινά στοιχεία, κοινή παράδοση ενώ σημείωσε πολύ εύστοχα ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά πρέπει να μιλάμε για την Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

 Συνεχάρη, τέλος, τους διοργανωτές προσθέτοντας πως αυτές οι εκδηλώσεις μάς βοηθούν να ανοίξουμε το πνεύμα μας, να βγούμε από τον εαυτό μας και την φιλαυτία, να γνωρίσουμε και άλλες παραδόσεις και να γίνουμε άνθρωποι με οικουμενικό πνεύμα και οικουμενική διάσταση ως τρόπο ζωής.

 Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι. Π. Μεσολογγίου "Nea Koinè", Λευτέρης Δακαλάκης, αναφέρθηκε εν συντομία στον σύνδεσμο των ελληνοφώνων χωριών του Σαλέντο με το Μεσολόγγι, τονίζοντας πως το Μεσολόγγι είναι η μοναδική ελληνική πόλη με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η Ένωση Ελληνοφώνων Δήμων του Σαλέντο (Απρίλιος 2019) και πως ιερό καθήκον όλων είναι η διατήρηση αυτού του δεσμού.

 Στον "αυθεντικό και πολυπράγμονα Fernando Pensa", αναφέρθηκε λακωνικά η Φιλόλογος - Δημοσιογράφος και Ειδική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέπη Κωνσταντακοπούλου, εξαίροντας την "ζωγραφική του ματιά με τα πολλά σημαινόμενα και σύμβολα που ενδομύχως νοιώθουμε, εμείς οι επισκέπτες, και τα αντιλαμβανόμαστε ως συναίσθημα".

 Τους διοργανωτές τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο Περιφερειακός Δ/τής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδος Χριστοφόρος Μπόκας, ο Δ/τής του 2/39 Σ.Ε. Σχης Πεζικού Ιωάννης Τσαούσης, ο Πρόεδρος το Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου & Νομάρχης Αιτωλ/νίας Γιάννης Βαϊνάς, η Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, οι Πολιτευτές Γεωργία Μπόκα και Θανάσης Παπαθανάσης.

 Κατακλείδα της βραδυάς, η απαγγελία αποσπασμάτων από την "Θεία Κωμωδία" του Dante Aligheri από τον Ιταλό ηθοποιό, Donato Chiarello τον οποίον συνόδευε ο επίσης Ιταλός φλαουτίστας, Gianluca Milanese, οι οποίοι ήρθαν επί τούτου από το Σαλέντο στο Μεσολόγγι. Την ερμηνεία των αποσπασμάτων στην ελληνική ανέλαβε η Ελένη Καρανταλή με την συνοδεία του μαέστρου, Χρήστου Βλαχογιάννη.

 Η Έκθεση θα παραμείνει έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και θα είναι ανοιχτή 11:00 - 13:30 και 19:30 - 21:30 (εκτός Δευτέρας).

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0498.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα