Ela na paiksoume

Koumpouriana

16 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Apostolos Palios 1Ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σολίστ του πιάνου Απόστολος Παληός, προσκεκλημένος από το Πανεπιστήμιο Mayor, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Σαντιάγο της Χιλής, θα εμφανιστεί με μία ιδιαίτερη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Las Condes του Σαντιάγκο στις 8 Αυγούστου 2017, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην άλλη άκρη της υφηλίου. Την επομένη της συναυλίας ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει masterclass για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της διαρκούς του προσπάθειας για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, ο Έλληνας πιανίστας θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και το έργο του σημαντικού συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου ''Πέρα στους πέρα κάμπους'', που αντλεί την έμπνευσή του από το μουσικό ιδίωμα του Αιγαίου.

Μερικά λόγια του συνθέτη για το έργο «Πέρα στους πέρα κάμπους»:

Η μουσική νουβέλα «Πέρα στους πέρα κάμπους» έχει διάρκεια 14 λεπτά, διαρθρωμένο σε τρία μέρη.

Το έργο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε τρία ρεσιτάλ του Απόστολου Παληού με πρόγραμμα δικά μου έργα για πιάνο.

Το τελευταίο ήταν στην αίθουσα Παρνασσός Αθηνών στις 23 Μαΐου 2016, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Εκεί ο σολίστας παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και το έργο για πιάνο που έχω γράψει για τον Αείμνηστο φίλο μου Αντώνη Τρίτση. Είναι το έργο «Ελεγεία για τον Αντώνη Τρίτση».

Με το «Πέρα στους πέρα κάμπους» επιχειρώ να εκφράσω τον ερωτισμό των γυναικών της ενδοχώρας των νησιών, τελείως διαφορετικός από εκείνον των γυναικών των παραλίων, τον οποίον επιχειρώ να εκφράσω με την μετάλλαξη του δημοτικού τραγουδιού «Θαλασσάκι μου». Και αυτό το έργο είναι από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου».

Το «Θαλασσάκι μου». θα το παρουσιάσω προσεχώς σε ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας διακεκριμένου σολίστα μαζί με άλλα έργα μου για κλασική κιθάρα.

Η μουσική νουβέλα «Πέρα στους πέρα κάμπους» είναι από τη συλλογή έργων «Μεταλλάξεις Αιγαίου», μία από τις επτά συλλογές με μουσικές νουβέλες, κάτω από το γενικό τίτλο «Μεταλλάξεις Ελληνικά, μια ελεγεία στην Ελληνίδα Επαρχία».

Η κάθε μουσική νουβέλα είναι ένα πρότυπο έργο σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Και είναι εμπνευσμένη από ένα δημοτικό τραγούδι, τα μουσικά υλικά του οποίου ο συνθέτης μετουσιώνει, ώστε να αποτελούν δικά του μουσικά δημιουργήματα.

Με αυτά ως δομικά στοιχεία, δημιουργεί την ομώνυμη, με το δημοτικό τραγούδι, μουσική νουβέλα του.

Η κάθε συλλογή μεταλλάξεων περιλαμβάνει πέντε μουσικές νουβέλες, εμπνευσμένες από πέντε γνωστά δημοτικά τραγούδια μιας περιοχής της πατρίδας μας, με κοινά μουσικολογικά χαρακτηριστικά.

Οι μουσικές νουβέλες είναι έργα σύγχρονης μουσικής χαρακτηριστικά ελληνικής, αποτέλεσμα εφαρμογής της νέας μουσικής μου πρότασης σύνθεσης.

Μέσω της πρότασης αυτής και με βάση τη δική μου τεχνική σύνθεσης, αξιοποιώ στη δημιουργία των έργων μου και τα δύο μουσικά συστήματα-της τονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού- σε συνδυασμό, ενώ ως μέσον έκφρασης των μουσικών μου ιδεών χρησιμοποιώ την Ελληνική Μουσική Γλώσσα.

Έτσι το αποτέλεσμα είναι η σύνθεση έργων με μοντέρνα μεν χαρακτηριστικά, χωρίς όμως ηχητικές ακρότητες και απίθανους βαθμούς δυσκολίας, που συνήθως γίνονται για τις εντυπώσεις, οι οποίες αναγκάζουν τον ακροατή να μπαίνει σε πειραματική δοκιμασία και τον ερμηνευτή σε άσκοπες ταχυδακτυλουργίες.

Έτσι οι μουσικές νουβέλες είναι έργα κατανοητά από τον απλό Έλληνα πολίτη, επειδή είναι γραμμένα στη μητρική μουσική του γλώσσα.

Θεωρώ καθήκον μου ως Έλληνας συνθέτης, να απευθύνομαι πρώτα στον απλό Έλληνα ακροατή, και να γίνομαι κατανοητός από αυτό, ακόμα και με το πλέον δύσκολο έργο μου. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γράφω τα έργα μου στην μητρική μουσική γλώσσα του λαού, που είναι προφανώς η Ελληνική Μουσική Γλώσσα. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι Έλληνες ποιητές και συγγραφείς.

Αν αυτό το καταφέρω, τότε και οι ξένοι θα σεβαστούν τα έργα μου, θα τα εκτιμήσουν και θα τα χαρούν.

Εξάλλου όλοι οι ξένοι μεγάλοι συνθέτες των προοδευμένων λαών της δύσης, έγραψαν τα έργα τους στη μητρική μουσική τους γλώσσα.

Το έργο «Πέρα στους πέρα κάμπους», έχει ηχογραφήσει ο Απόστολος Παληός στο στούντιο του Μεγάρου Μουσικής και σύντομα μαζί με άλλα έργα μου για πιάνο θα κυκλοφορήσει σε CD.

Πέρα στους πέρα κάμπους 1

Πέρα στους πέρα κάμπους 2

Πέρα στους πέρα κάμπους 3

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_048_Sto_fragma_Argyriou.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα