Ela na paiksoume

Koumpouriana

16 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Foresia Dytikis Thessalias Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.), κατόπιν αιτήσεως του Συλλόγου «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» και εκτιμώντας την πολυετή και πολύπλευρη - επί 55 χρόνια - δραστηριότητά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας, της Ελλάδας και όλου του κόσμου, ενέκρινε την έκδοση λευκώματος του Συλλόγου, που περιέχει τοπικές φορεσιές του Αγροτικού πληθυσμού των Καραγκούνηδων της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως του Ν. Καρδίτσας, Δήμου Παλαμά, Δήμου Σοφάδων και Ν. Τρικάλων.

 Οι φορεσιές που παρουσιάζονται στο λεύκωμα αυτό είναι γυναικών και ανδρών που φορούσαν σε όλη τη φάση της ζωής τους, από τη γέννηση έως το θάνατο.  Αυτές ανήκουν στη μοναδική και σπουδαία λαογραφική συλλογή της «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑΣ», η οποία περιλαμβάνει 3.500 παραδοσιακά αντικείμενα, όπως φορεσιές, εξαρτήματα διάφορων φορεσιών, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, χρηστικά αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων έχουν ημερομηνία από το έτος 1820. Επίσης, η συλλογή αυτή περιλαμβάνει και 1.000 παλιές φωτογραφίες.

 Το λεύκωμα αυτό τυπώθηκε στην Καρδίτσα κι έχει μέγεθος 0,25x0,35 cm εξώφυλλο και καλής ποιότητας χαρτί. Έχει 400 σελίδες και εκδόθηκε σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στις βιβλιοθήκες των σχολείων της πόλης, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε πανεπιστήμια, σε συλλογές, σε μουσεία, σε ερευνητές-συλλέκτες και χορηγούς και σε άλλους που πρέπει.

 Το βιβλίο αυτό έχει γράψει η Μαίρη Πώποτα-Θεολόγη, συλλέκτρια-ερευνήτρια και Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» Καρδίτσας. Η Διοίκηση της ΑΝ.ΚΑ. γι’ αυτή την έκδοση επιχορήγησε το Σύλλογό «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» με το 70% της αξίας της έκδοσης του λευκώματος και το 30% διέθεσε ο Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ». 

 Η παρουσίαση του βιβλίου - Λευκώματος θα γίνει τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών, Αμερικής 17, ΑΘΗΝΑ4ος όροφος.

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
06-08-2010-04.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα