26 - 04 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Θουκυδίδης - Περικλής, Ηρόδοτος, Ομηρικά Έπη, αρχαία ελληνική Τραγωδία σε 21 Μελετήματα Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, από εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικά συνέδρια, κυρίως της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών, όπως γράφει στην Εισαγωγή του βιβλίου του (254 σελίδων) ο ίδιος ο συγγραφέας του: ο καθηγητής Φιλόλογος Μανώλης Μ Στεργιούλης.

 • Διδάσκει στο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας (Κολωνάκι) και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Καταγωγή από Θεσσαλικά Βραγκιανά, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο δημοτικό σχολείο του Γενεθλίου Τόπου. Σπούδασε στην Πάντειο και Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας.

 Μεταπτυχιακό στον τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αποκέντρωσης. Επί σειρά ετών στο προεδρείο της ΠΕΦ.

 •• Μετριόφρων από τα παιδικά του χρόνια, μειλίχιος, εργατικός και ακούραστος εργάτης της ελληνικής γλώσσας.

 Τακτικός επισκέπτης της πατρώας γης και φλογερός πατριώτης.

———-///———-///———-

 Γράφει για τα Βασικά στοιχεία της ιδεολογίας του Περικλή (σελ 188 επ):

 «…α. Ο Πατριωτισμός

 Με τον Περικλή συνδέεται η μεγάλη ακμή της Αθήνας, η εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η διαμόρφωση πατριωτικής ιδεολογίας, οι αρχές της οποίας επηρέασαν όχι μόνο την πολιτική σκέψη της Αρχαιότητας, αλλά και όλων των αιώνων που μεσολάβησαν έως σήμερα. Κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας αυτής είναι η αναγωγή της πόλης σε παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική και ατομική ευημερία. Η υποχρέωση του πολίτη να εκδηλώνει συνειδητές προσπάθειες και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που έχουν ως στόχο την πρόοδο και τη μεγιστοποίηση της δύναμης της πόλης, έρχεται ως παρεπόμενο αυτής ακριβώς της άποψης.

 … Από την εξέταση των λόγων (τρεις στον αριθμό κατά τα πρώτα τρία έτη του Πελοποννησιακού Πολέμου)αυτών προκύπτει ότι επί των ημερών του στην Αθήνα διαμορφώθηκε η πεποίθηση ότι το συμφέρον του πολίτη ταυτιζόταν με το συμφέρον της πολιτικής κοινότητας και οι σχέσεις του με την πόλη ήταν αλληλοεξαρτώμενες. Προκύπτει, επίσης, ότι η αλληλεξάρτηση προσέδωσε στην άποψη αυτή πατριωτικό περιεχόμενο και λειτούργησε αποτρεπτικά για τη διαμόρφωση αντιλήψεων περί ανωτερότητας πολιτισμού ή για εκδήλωση τάσεων που σήμερα θα χαρακτηρίζονταν ως εθνικιστικές. Στην Αθήνα του Περικλή, ο πολίτης διατηρούσε το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και της αντίθετης άποψης. Η συμμετοχή στα κοινά και η συναίνεσή του στις πολιτικές επιλογές ήταν προϊόν ελεύθερης βούλησης και όχι επιβολής. Οι αποφάσεις μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, αλλά και να αμφισβητηθούν, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αναζήτηση και καταλογισμό ευθυνών.

 …. η πατριωτική ιδεολογία βρίσκει απήχηση στους πολίτες, την αποδέχονται ελεύθερα και πιστεύουν ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Είναι το πρώτιστο μέλημα…

 Η πατρίδα αποτελεί ύψιστο αγαθό και ο πολίτης την περιβάλλει με αγάπη που απορρέει όχι από τυφλή υπακοή, αλλά από ενσυνείδητη υπαγωγή του συμφέροντος του στο κοινό συμφέρον».

—————————

 Αξιέπαινη η εργασία, το προσεγμένο πόνημα με πλούσια διδάγματα και στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς του φίλτατου Φιλόλογου και καλού μας πατριώτη.

 Αξίζει να διαβαστεί από όλους και να φθάσει το βιβλίο του σε όλες τις βιβλιοθήκες, στα σχολεία, στα σπίτια.

 Οι Φορείς αυτοδιοίκησης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ας μεριμνήσουν.

 ^ Καλοτάξιδο το πλούσιο γνώσεων, νοημάτων και διδαγμάτων βιβλίο του Μανώλη Ματθαίου Στεργιούλη.

 ^ Ευγνώμων που έτυχα της ιδιαίτερης αφιέρωσης...

Δημήτρης Παπακώστας 27-3-2025

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Τελευταία άρθρα