19 - 10 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

 Οι απογραφές των Τούρκων της εποχής εκείνης είχαν φορολογικό προσανατολισμό. Γι αυτό και απογράφονταν εκείνοι που θα πλήρωναν φόρους και όχι το σύνολο του πληθυσμού. Οι φόροι ήταν πολλοί, άλλοι τακτικοί και άλλοι έκτακτοι, που ως πρώτο στόχο είχαν τη συντήρηση ενός αξιόμαχου στρατού. Οι φόροι που περιλαμβάνονται στις απογραφές που διαθέτουμε αποτελούσαν το εισόδημα του τιμαριούχου ή ζιαμέτη, ο οποίος μ’αυτόν τον τρόπο ζούσε την οικογένειά του και ταυτόχρονα διέθετε εκπαιδευμένο άλογο και τον εαυτό του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που τον καλούσαν. Ανάλογα με το εισόδημα διέθετε και περισσότερα άλογα με τους αντίστοιχους ιππείς. Υπήρχαν άλλοι φόροι που πήγαιναν απ’ευθείας στην Υψηλή Πύλη, όπως ο κεφαλικός, ή στους αξιωματούχους των σαντζακιών, ναχιγιέδων κ.λπ.

 Επειδή οι φόροι που πήγαιναν στον τιμαριούχο προέρχονταν από τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων που είχαν να κάνουν με τη γη και ό,τι σχετίζεται μ’αυτή π. χ. ζώα, αποτελούν σημαντικό τεκμήριο ασφαλούς ανασύνθεσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Πριν όμως δούμε αναλυτικά και ανά οικισμό τους φόρους αυτούς, ας δούμε πρώτα ποιοι φόροι ήταν αυτοί που επιβάλλονταν στους 9 οικισμούς μας.

  1. Ο βασικός φόρος ήταν η σπέντζα (ispence). Ήταν φόρος επί της γης και επιβαλλόταν σε χριστιανούς που είχαν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή γαιοχρησίας. Κανονικά στις ορεινές περιοχές πλήρωναν τη σπέντζα οι ενήλικοι άντρες - 25 άσπρα για όλο το έτος - και οι χήρες - 6 άσπρα. Στην απογραφή του 1455 δεν πλήρωσαν σπέντζα οι ανύπαντροι.
  2. Για τους οικισμούς μας ο φόρος του σιταριού (Hınta) είναι ο δεύτερος σημαντικός, που μαζί με το κριθάρι και άλλα δημητριακά (Şair ve gayrihu) ανήκαν στους φόρους της δεκάτης (Öşr). Αρχικά εισπράττονταν σε είδος. Μετά τον θερισμό συγκεντρώνονταν όλη η παραγωγή σε ένα σημείο για αλώνισμα παρουσία του τιμαριούχου ή εκπροσώπου του. Έτσι αφαιρούνταν η «δεκάτη», που αποθηκεύονταν σε φυλασσόμενες κρατικές αποθήκες. Στη συνέχεια υπολόγιζαν τον φόρο σε χρήμα, ώστε να φανεί η αξία του τιμαρίου, πράγμα που ενδιέφερε τον τιμαριούχο και το κράτος. Ως μονάδα μέτρησης στο σαντζάκι Τρικάλων χρησιμοποιούσαν το «κοιλό των Τρικάλων», που μετρούσε όγκο, όχι βάρος. Μετατρέποντας τον συγκεκριμένο όγκο σιταριού ή κριθαριού σε βάρος ισοδυναμεί με 51,312 σημερινά κιλά. Από τα μέσα του 16ο αιώνα - φαίνεται στην τελευταία απογραφή - αντικαταστάθηκε η δεκάτη με τον κατ’αποκοπή χρηματικό φόρο. Επιβλήθηκε σε κάθε παντρεμένο να πληρώνει 20 άσπρα.
  3. Ο φόρος των αιγοπροβάτων (adet-i ağnam) ήταν, επίσης, σημαντικός. Για κάθε 3 αιγοπρόβατα πλήρωναν 1 άσπρο φόρο. Έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε και το σύνολο των αιγοπροβάτων ανά οικισμό. Αν κάποιος είχε κλειστό μαντρί πλήρωνε άλλο φόρο τον ağıl.
  4. Υπήρχε φόρος για τη βόσκηση των αγριόχορτων (otluk), που τον πλήρωναν μόνο οι παντρεμένοι και ανεξάρτητα από την ποσότητα των ζώων τους. Στο σαντζάκι των Τρικάλων ο φόρος αυτός ήταν 5 άσπρα ανά άτομο.
  5. Για τα αμπέλια και τα ποτά υπήρχαν αρκετοί φόροι. Ο öşr-i bağat ήταν φόρος για τους αμπελώνες, ο şire για το κρασί, ο karış για τον μούστο. Ο φόρος για τον μούστο υπολογιζόταν, όταν ο μούστος έμπαινε στα βαρέλια και για κάθε σπιθαμή πλήρωνε 2 άσπρα φόρο. Ακόμα υπήρχε φόρος για ποτά πλην του κρασιού Bac-ı hamr ki ez hariç amed.
  6. Στα χωριά μας καλλιεργούσαν λινάρι, ketan, το οποίο φορολογούνταν με 2 ή 3 άσπρα ανά δεμάτι, ενώ υπήρξε και μία καταγραφή φόρου για την καλλιέργεια κάνναβης, kendir.
  7. Φόροι υπήρχαν και σε καρύδια, μποστάνια, κυψέλες, μετάξι, χοίρους και σε νερόμυλους. Κάθε κυψέλη φορολογούνταν με ένα άσπρο.
  8. Οι αλευρόμυλοι που λειτουργούσαν όλο τον χρόνο πλήρωναν 30 άσπρα και 15 όσοι λειτουργούσαν τον μισό.
  9. Τέλος, υπήρχε φόρος μνηστείας (resm-i arus) που τον πλήρωνε η οικογένεια της νύφης. Συνήθως ήταν 30 άσπρα, εκτός και αν ήταν χήρα, οπότε ο φόρος ήταν 15 άσπρα. Ο φόρος αυτός εισπράττονταν μαζί με τον φόρο για εγκλήματα (niyabet ve resm-i arus).
  10. Στους παραπάνω φόρους πολλές φορές προστίθεται και κάποιος έκτακτος χωρίς άλλη διευκρίνιση.

 Για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε δύο βασικούς φόρους παραγόμενων αγαθών: του σιταριού/κριθαριού και των αιγοπροβάτων. Για την εποχή εκείνη - και όχι μόνο - η επάρκεια σ’ αυτά καθόριζε και το βιοτικό επίπεδο.

 Ο συνολικός αριθμός των αιγοπροβάτων σε κάθε χωριό-οικισμό, μπορεί να βρεθεί εύκολα, αφού γνωρίζουμε ότι πλήρωναν φόρο ένα άσπρο για κάθε 3 αιγοπρόβατα, άνω του έτους. Αφού βρούμε το σύνολο, μετά μπορούμε να κατανείμουμε ανά οικογένεια τα ζώα που αναλογούν, κατά μέσο όρο φυσικά.

 Στα δημητριακά η διαδικασία είναι πιο δύσκολη. Ενώ γνωρίζουμε ότι ο φόρος των δημητριακών ανήκει στην κατηγορία της «δεκάτης», δεν γνωρίζουμε όμως πόσο «επί τοις εκατό» ήταν η «δεκάτη» στο σαντζάκι Τρικάλων. Σύμφωνα με το δημοσιευμένο «κανουναμέ του Ζητουνίου», εκεί για τους χριστιανούς ήταν 13,3%. Κάτι ανάλογο θα ίσχυε και στο σαντζάκι των Τρικάλων. Εμείς θα κάνουμε την παραδοχή ότι ήταν 13,5%. Στα κατάστιχα αναγράφεται ο φόρος των δημητριακών σε είδος (κοιλά Τρικάλων), που στη συνέχεια μετατρέπονται σε χρήματα. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα κοιλά αποτελούν το 13,5% της παραγωγής, μπορούμε να υπολογίσουμε το σύνολο, και στη συνέχεια να το κατανείμουμε αναλογικά σε κάθε οικογένεια. Έτσι θα διαπιστώσουμε, αν υπήρχε ή όχι επάρκεια σε ψωμί και γενικά σε αλεύρι. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στις απογραφές του 1455 και 1506. Το 1570 δεν αναφέρεται ποσότητα αλλά ένα κατά κεφαλή χρηματικό ποσό.

 Οι πίνακες που ακολουθούν περιέχουν τους φόρους ανά οικισμό όπως εμφανίζονται στις απογραφές. Στη 2η γραμμή ακριβώς, κάτω από το έτος απογραφής, υπενθυμίζουμε τον αριθμό των απογραφέντων στις τρεις γνωστές κατηγορίες: πλήρεις οικογένειες, χηρών, ανύπαντροι.

Β. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΑΝΑΛΥΣΗ

 1. ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π62-χ7-α8  
  π87-χ23-α3  
  π91-χ12-α25  
  π65-χ12-α17  
Σπέντζα
1592
2387
2122
Σιτάρι
344
1500
1300
Κριθάρι
215
Πρόβατα
324
1030
1558
Αγριόχορτα
435
325
Μαντριά
50
Χοίροι
50
Αμπελώνες  
68
Κρασί
340
1500
Μούστος
60
190
Κυψέλες
250
80
Μετάξι
25
30
Καρύδια
340
20
Λινάρι
30
156
Κάνναβη
80
Μποστάνια
30
Μύλοι
20
90
Γάμοι
90
Έκτακτοι
260
ΣΥΝΟΛΟ
2563
6477
8475
7851
Από καλλιέργεια Ραχωβίτσας
620

 α) Αρχικά, μια παρατήρηση, που ισχύει για όλους τους οικισμούς. Στην πρώτη απογραφή, 1455, οι φόροι είναι λίγοι. Φορολογούνται τα βασικά παραγόμενα αγαθά και το πιθανότερο όχι όλη η παραγωγή. Στις επόμενες όμως, οι φόροι όχι μόνο αυξάνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται, ενώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε περίπτωση που ο πληθυσμός μειωθεί.

 β) Για να προσεγγίσουμε το βιοτικό επίπεδο ακολουθούμε τη διαδικασία που αναφέραμε για τα δημητριακά και τα αιγοπρόβατα. Στα Βραγκιανά ο φόρος των 344 άσπρων της 1ης απογραφής αντιστοιχεί σε 43 κοιλά Τρικάλων, που αποτελούν τη «δεκάτη», δηλαδή το 13,5% της παραγωγής. Ακολουθώντας τις αριθμητικές πράξεις μέχρι το τέλος, βρίσκουμε ότι σε κάθε μία από τις 70 οικογένειες αναλογούσαν 202 σημερινά κιλά σιτάρι. Στο κατάστιχο δηλώνεται ότι παρακρατήθηκε ως φόρος ίδια ποσότητα κριθαριού με το σιτάρι. Επομένως και η τελική αναλογούσα ποσότητα θα είναι ίδια, δηλαδή 202 κιλά και το σύνολο των δημητριακών 404 κιλά. Στο ερώτημα αν ήταν επαρκής για μια πενταμελή οικογένεια αυτή η ποσότητα, η απάντηση είναι όχι, έχοντας ως δεδομένα: i) το ψωμί αποτελούσε βασική τροφή, σε αρκετές περιπτώσεις και μοναδική, ii) το αλεύρι είχε και άλλες αναγκαίες διατροφικές χρήσεις. Στην απογραφή του 1506 η κατάσταση είναι διαφορετική. Καταγράφεται καλλιέργεια μόνο σιταριού, ο φόρος σε κοιλά Τρικάλων ήταν 150, που με τους ίδιους υπολογισμούς καταλήγουμε ότι κατά μέσο σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούσαν 705 κιλά, που ήταν επαρκής ποσότητα για την επιβίωση μιας οικογένειας.

 γ) Αναφέραμε ότι για κάθε 3 αιγοπρόβατα ο φόρος ήταν ένα άσπρο. Επομένως τα 324 άσπρα της 1ης απογραφής δηλώνουν την ύπαρξη 972 αιγοπροβάτων. Διαιρώντας τα με τον αριθμό των οικογενειών (70) βρίσκουμε ότι σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούσαν 14 περίπου πρόβατα. Μικρός ο αριθμός για να καλυφθούν οι ανάγκες σε γαλακτοκομικά και κρέας σε ετήσια βάση. Το 1506 όμως τα αιγοπρόβατα γίνονται 3090 και σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν περίπου 30, ενώ το 1570 τα αιγοπρόβατα γίνονται 4674 και σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν 58 περίπου ζώα, αριθμός που υπερκαλύπτει τις ανάγκες και ό,τι περισσεύει μπορεί να πωληθεί.

 δ) Χαρακτηριστικό της οικονομικής δραστηριότητας των Βραγκιανών είναι η ενασχόλησή τους με τα αμπέλια και το κρασί. Ιδιαίτερα στην τελευταία απογραφή οι φόροι του κρασιού και του μούστου ξεπερνούν τους φόρους των αιγοπροβάτων.

 ε) Το λινάρι μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιούνταν για να φτιάχνουν ρούχα. Η παραγωγή του είναι μικρή, μάλλον δεν έδιναν σημασία γιατί είχαν μαλλί από τα αιγοπρόβατα, όσο για την κάνναβη του 1506 πρέπει να απέβλεπε στην ίδια με το λινάρι χρήση.

 στ) Στην απογραφή του 1506 δεν υπάρχουν φόροι για γάμους και εγκλήματα, γιατί, όπως σημειώνει ο απογραφέας, αυτοί οι φόροι εισπράχτηκαν από τον σούμπαση του Φαναρίου.

 2. ΓΡΙΜΠΙΑΝΑ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π15-χ1-α2  
  π13-χ4-α0  
  π15-χ4  
  π20-χ3-α6  
Σπέντζα
256
349
668
Σιτάρι
64
440
500
Κριθάρι
40
Πρόβατα
83
110
1000
Αγριόχορτα
65
100
Χοίροι
23
50
Αμπελώνες  
18
Κρασί
360
600
Μούστος
30
130
Καρύδια
50
50
Λινάρι
60
180
Καρπών
15
Μποστάνια
40
Μύλοι
15
Γάμοι
30
90
Έκτακτοι
90
ΣΥΝΟΛΟ
461
1517
1889
3528
Από καλλιέργεια Μα(ρ)κόνας
180

 α) Αναλύοντας τα στοιχεία των Γριμπιανών, διαπιστώνουμε ότι στην 1η απογραφή το παραχθέν σιτάρι που αντιστοιχούσε σε κάθε οικογένεια ήταν 165 κιλά ετησίως και άλλα τόσα κριθάρι, συνολικά 330 κιλά. Επομένως επάρκεια σε ψωμί δεν υπήρχε. Στην απογραφή του 1506 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η παραγωγή σιταριού εξασφάλιζε σε κάθε οικογένεια 850 κιλά ετησίως, ποσότητα που ξεπερνούσε τις ανάγκες τους. Στην κτηνοτροφία τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα καλύτερα, αφού το 1455, η κάθε οικογένεια κατά μέσο όρο έχει 15 αιγοπρόβατα, το 1506 αυξάνονται σε 20 και το 1570 γίνονται κανονικοί κτηνοτρόφοι με 130 αιγοπρόβατα η κάθε οικογένεια. Δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που το χειμώνα πήγαιναν στους κάμπους. Διαχειμάζουν στον τόπο τους. Αυτό το διαπιστώνουμε, γιατί δεν είναι καταγεγραμμένος ο ειδικός φόρος που προβλεπόταν για την μετακίνηση των ζώων.

 β) Ασχολούνται, επίσης, πολύ με την αμπελουργία. Στην απογραφή του 1570 αθροιζόμενος ο φόρος του κρασιού και του μούστου βλέπουμε να είναι μεγαλύτερος από τον φόρο του σιταριού. Στην απογραφή του 1570 καλλιεργούν και τα κτήματα που ανήκαν στη Μα(ρ)κόνα πληρώνοντας στον τιμαριούχο 180 άσπρα φόρο.

 3. ΜΑ(Ρ)ΚΟΝΑ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
  Π9-χ0-α0  
  Π2-χ4-α0  
Σπέντζα
225
62
Σιτάρι
32
120
Κριθάρι
5
Πρόβατα
168
12
Αγριόχορτα
10
Εγκλημάτων - γάμων  
10
10
Χόρτα (7 δεμ)
14
Καρύδια
10
Κρασί
52
Μούστος
10
Μποστάνια
5
ΣΥΝΟΛΟ
445
300

 α) Ο οικισμός αυτός στην απογραφή του 1455 από φορολογικής πλευράς δείχνει να είναι ένα τιμάριο ίδιας μορφής με τους υπόλοιπους μικρούς οικισμούς της περιοχής. Δύο στοιχεία τον διαφοροποιούν: Ο φόρος «εγκλημάτων», niyabet ve arusi, που ήταν στον ίδιο «κωδικό» - θα λέγαμε σήμερα - με τους γάμους. Μάλιστα υπάρχει και στην απογραφή του 1506. Το ποσό είναι 10 άσπρα και αποτελούσε μια είδους τιμωρία για κάποιο παράπτωμα. Επίσης είναι ο μόνος οικισμός που φορολογείται για μποστάνια το 1455.

 β) Τα 3 κοιλά Τρικάλων σιτάρι και 1 κριθάρι, που ήταν ο φόρος των δημητριακών το 1455, οδηγούν σε μια μικρή ποσότητα - 182 σημερινά κιλά - που αναλογούσε σε κάθε μια από τις 9 οικογένειες. Η στέρηση αυτή καλύπτεται από τον αριθμό των αιγοπροβάτων. Στον οικισμό υπήρχαν 504 που αν κατανεμηθούν σε κάθε οικογένεια αναλογούν 56 αιγοπρόβατα. Στην απογραφή του 1506 μαζί με τη μείωση του πληθυσμού - από 9 οικογένειες γίνονται 2 πλήρεις και 2 χηρών - μειώνονται απελπιστικά και τα αιγοπρόβατα. Από 504 γίνονται 36. Η παραγωγή όμως σιταριού είναι υπερδιπλάσια του 1455, που σε συνδυασμού με τη μείωση των οικογενειών, το σιτάρι που αναλογεί σε κάθε οικογένεια φτάνει τα 657 κιλά.

 4. ΝΕΧΩΡΙ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π15-χ1-α1  
  π9-χ3-α0  
  π12-χ6  
  π14-χ4-α4  
Σπέντζα
381
243
474
Σιτάρι
56
380
500
Κριθάρι
56
Πρόβατα
83
100
280
Αγριόχορτα
45
70
Αμπελώνες  
18
Κρασί
360
440
Μούστος
25
10
Κυψέλες
30
30
Μετάξι
12
Καρύδια
50
Λινάρι
50
30
Καρυδιές
6
Μποστάνια
24
Γάμοι
30
16
Έκτακτοι
54
ΣΥΝΟΛΟ
594
1267
1891
1996

 α) Κάποια λάθη υπάρχουν στη καταγραφή των κατάστιχων ή στην αντιγραφή τους. Το 1455 αναφέρεται ως σύνολο φόρων 573 άσπρα, ενώ είναι 594. Η σπέντζα είναι υπολογισμένη σωστά. Το 1506 το κατάστιχο γράφει 1263 άσπρα, ενώ η άθροιση βγάζει 1267 και το 1570 στρογγυλοποιείται το σύνολο των φόρων σε 2000 άσπρα αντί του σωστού 1996.

 β) Στους φόρους του 1570 καταγράφεται φόρος γάμων 16 άσπρων. Πρόκειται προφανώς για γάμο χήρας.

 γ) Στο Νεχώρι το 1455 το σιτάρι που αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε κάθε οικογένεια ήταν 144 σημερινά κιλά και άλλα τόσα ήταν το κριθάρι. Στην απογραφή όμως του 1506 έχουμε τριπλασιασμό της παραγωγής. Υπάρχει μόνο σιτάρι και ο μέσος όρος κάθε οικογένειας είναι εντυπωσιακός, 1040 κιλά. Στην κτηνοτροφία δεν μοιάζουν με τους Γριμπιανίτες. Με 15, 25 και 46 αιγοπρόβατα να αντιστοιχούν σε κάθε οικογένεια στις τρεις απογραφές, γίνεται φανερό ότι διαθέτουν τόση κτηνοτροφία, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε γαλακτοκομικά και κρέας.

5. ΑΡΑΧΩΒΙΤΣΑ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π13-χ0-α3  
  π12-χ1-α0  
  π9-χ4  
Σπέντζα
325
306
Σιτάρι
80
400
Κριθάρι
50
Πρόβατα
84
49
Αγριόχορτα
60
Χοίροι
10
Αμπελώνες  
25
Κρασί
68
Καρύδια
17
Λινάρι
40
Γάμοι
20
ΣΥΝΟΛΟ
564
970
950
Raiyet= φόρος μουσουλμάνου
22

 α) Η Αραχωβίτσα ήταν ένας οικονομικά ακμαίος οικισμός και η φτώχεια σίγουρα δεν ήταν η αιτία της διάλυσής του. Η εγκατάσταση μάλιστα της μουσουλμανικής οικογένειας μαρτυρεί την ύπαρξη εύφορης γης.

 β) Υπολογίζοντας το σιτάρι και το κριθάρι που αναλογούσε κατά μέσο όρο σε κάθε οικογένεια βρίσκουμε ότι το 1455 ήταν 505 κιλά, ενώ το 1506 διπλασίασαν την ποσότητα φτάνοντας 1010 σημερινά κιλά. Αιγοπρόβατα είχαν λίγα - 19 ανά οικογένεια το 1455 και 11 το 1506 - είχαν όμως χοιρινά, ενώ φαίνεται να ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία.

 6. ΜΑΡΑΘΟΣ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π7-χ0-α1  
  π12-χ4-α1  
  π10-χ4-α6  
  π12-χ2-α5  
Σπέντζα
175
349
462
Σιτάρι
24
300
264
Κριθάρι
15
Πρόβατα
83
190
558
Αγριόχορτα  
60
65
Κρασί
200
175
Μούστος
50
35
Κυψέλες
60
120
Καρύδια
15
Λινάρι
60
60
Μποστάνια
14
Μύλοι
15
Γάμοι
40
30
Έκτακτοι
50
ΣΥΝΟΛΟ
297
1323
1648
1849

 α) Ο Μάραθος ως τιμάριο με πρόσοδο 297 άσπρα το 1455 είναι ασήμαντος, ενώ και ο πληθυσμός (7 οικογένειες) είναι μικρός. Όμως όχι μόνο δεν θα διαλυθεί αλλά σταδιακά ακμάζει και σε παραγωγή και σε πληθυσμό.

 β) Στην 1η απογραφή οι 7 οικογένειες παρήγαγαν 1150 κιλά περίπου σιτάρι και άλλο τόσο κριθάρι. Αφαιρώντας τους φόρους σε κάθε οικογένεια αναλογούσαν 280 κιλά. Το 1506 όμως έφτασαν στα 615 κιλά σιτάρι ανά οικογένεια, ποσότητα που κάλυπτε τις ανάγκες τους.

 γ) Η περιοχή φαίνεται ότι ευνοούσε και την κτηνοτροφία. Από την 1η απογραφή ξεκινούν με έναν υπολογίσιμο αριθμό αιγοπροβάτων (35) ανά οικογένεια. Το 1506 διατηρούν τον ίδιο αριθμό, ενώ στην απογραφή του 1570 φτάνουν στα 120.

 δ) Στην παρουσίαση των τιμαριούχων είχαμε αναφέρει ότι στον Μάραθο το 1506 ο τιμαριούχος, στο όνομα Αλή, δεν εκπλήρωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Έτσι, λοιπόν, στα φορολογικά στοιχεία βλέπουμε ότι από τα 1323 άσπρα ο Αλή εισέπραξε 546 και τα υπόλοιπα δόθηκαν στον Seyyid Halil, που πήγε στη θέση του Αλή.

 ε) Στην απογραφή του 1570 υπάρχουν λάθη. Η άθροιση των φόρων βγάζει 1849, ο απογραφέας αναφέρει 1959. Οι παντρεμένοι άντρες είναι 11, ο απογραφέας αναφέρει 12. Τα 462 άσπρα που είναι ο φόρος της σπέντζας είναι λάθος όποιον αριθμό παντρεμένων κι αν δεχτούμε.

 7. ΠΛΙΣΙΒΟ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π21-χ2-α3  
  π40-χ7-α0  
  π40-χ7-α0  
  π20-χ4-α6  
Σπέντζα
537
1042
674
Σιτάρι-
144
800
600
Κριθάρι
90
Πρόβατα
96
440
100
Αγριόχορτα  
200
100
Χοίροι
10
Αμπελώνες
33
Κρασί
760
175
Μούστος
175
Ποτά
25
Κυψέλες
90
20
Καρύδια
80
20
Λινάρι
80
30
Μποστάνια
40
Γάμοι
190
60
Έκτακτοι
50
ΣΥΝΟΛΟ
900
3857
4547
1904

 α) Το Πλίσιβο, όπως είδαμε, είχε μεγάλες πληθυσμιακές μεταβολές. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα φορολογικά έσοδα. Η καλύτερη χρονιά για τον σπαχή που εκμεταλλευόταν το τιμάριο ήταν το 1530 με 4547 άσπρα, ενώ το 1570 με τη μείωση κατά 50% των κατοίκων τα έσοδα έπεσαν στα 1904.

 β) Η βασική ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Πιο συγκεκριμένα το 1455 η παραγωγή σιταριού και κριθαριού ήταν τόση ώστε ο μέσος όρος για κάθε οικογένεια ήταν 515 σημερινά κιλά - μισό σιτάρι και μισό κριθάρι. Το 1506 και ενώ υπερδιπλασίασαν την παραγωγή, επειδή διπλασιάστηκαν και οι οικογένειες ο μέσος όρος ανά οικογένεια είναι λίγο καλύτερος, φτάνοντας στα 560 κιλά ανά οικογένεια. Παράλληλα έχουν αμπελώνες και παράγουν κρασί. Αυτό φαίνεται στην απογραφή του 1506, που ο φόρος για κρασί και μούστο ξεπερνά το φόρο του σιταριού.

 γ) Η ασχολία με την κτηνοτροφία είναι περιορισμένη. Στην 1η απογραφή κάθε οικογένεια κατά μέσο όρο είχε 12 αιγοπρόβατα, το 1506 με διπλάσιο πληθυσμό 28 και το 1570 ο μέσος όρος κατεβαίνει πάλι στα 12 αιγοπρόβατα.

 8. ΣΕΛΙΠΙΑΝΑ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1521
1570
  π86-χ6-α13  
  π83-χ23-α6  
  π90238  
  π691518  
Σπέντζα
2186
2365
2265
Σιτάρι
448
2740
1380
Κριθάρι
285
1764
435
Πρόβατα
480
500
1000
Αγριόχορτα
415
345
Αμπελώνες  
126
Κρασί
200
1100
Μούστος
50
110
Ποτά
100
130
Κυψέλες
100
100
Μετάξι
100
40
Καρύδια
60
47
100
Λινάρι
100
200
Καρποί
20
Μποστάνια
134
Μύλοι
10
30
Γάμοι
100
150
Έκτακτοι
300
ΣΥΝΟΛΟ
3715
8681
7793
7619
Σίκαλη, κεχρί, σιτάρι, λινάρι, σε Πλίσιβο και Αργύρι
241

 α) Τα Σελιπιανά στηρίζουν την οικονομία τους στη γεωργία με την καλλιέργεια σιταριού και κριθαριού να έχουν τον πρώτο λόγο. Στην απογραφή του 1455 σε κάθε οικογένεια φαίνεται να προκύπτει εισόδημα 202 κιλών σιταριού και 204 κιλών κριθαριού. Το 1506 όμως το σιτάρι που αντιστοιχεί σε κάθε οικογένεια είναι 850 κιλά και το κριθάρι 912 κιλά. Σύνολο 1762 σημερινά κιλά.

 β) Η κτηνοτροφία, αντίθετα είναι μικρή. Το σύνολο των αιγοπροβάτων στην πρώτη απογραφή ήταν 1440, στην δεύτερη 1500 και στην τελευταία έφτασαν τα 3000. Υπολογιζόμενα κατά μέσο όρο ανά οικογένεια έχουμε: 15 αιγοπρόβατα το 1455, 14 το 1506 και 40 το 1570.

 γ) Η ενασχόλησή τους κυρίως με τη γεωργία φαίνεται και από άλλες καλλιέργειες, όπως αμπελώνες, λινάρι, σίκαλη, κεχρί.

 δ) Στην απογραφή του 1570 δηλώνεται ότι καλλιέργησαν χωράφια στα σύνορα με Αργύρι από τη μια πλευρά και Πλίσιβο από την άλλη και για αυτές τις καλλιέργειες πλήρωσαν επιπλέον φόρο 241 άσπρα.

 

 9. ΑΡΓΥΡΙ

ΦΟΡΟΣ
1455
1506
1530
1570
  π35-χ2-α4  
  π40-χ11-α4  
  π40-χ5-α5  
  π22-χ3-α5  
Σπέντζα
887
1166
693
Σιτάρι
216
520
120
Κριθάρι
135
216
70
Πρόβατα
132
200
60
Χοίροι
29
Αγριόχορτα
200
110
Αμπελώνες  
81
Κρασί
400
210
Μούστος
150
50
Ποτά
Κυψέλες
130
Μετάξι
20
Καρύδια
48
12
Λινάρι
100
30
Καρποί
Μποστάνια
42
Μύλοι
10
45
20
Γάμοι
100
20
Έκτακτοι
25
ΣΥΝΟΛΟ
1461
3304
4712
1482

 α) Στην απογραφή του 1455 έδωσαν στον τιμαριούχο ως φόρο 27 κοιλά Τρικάλων σιτάρι και άλλα τόσα κριθάρι, που σε χρήματα αποτιμήθηκαν σε 216 άσπρα και 135 αντίστοιχα. Κάνοντας τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήσαμε στους άλλους οικισμούς αναλογούσε σε κάθε οικογένεια 240 κιλά (σημερινά) σιτάρι και άλλα τόσα κριθάρι. Σύνολο 480 κιλά. Το 1506 το σιτάρι ανά οικογένεια ήταν 335 κιλά και το κριθάρι 230 και συνολικά 565 κιλά, ποσότητα οριακά επαρκής.

 β) Από την άλλη το σύνολο των αιγοπροβάτων το 1455 ήταν μικρό, 396, που αν το κατανείμουμε ανά οικογένεια, αναλογούν 10 αιγοπρόβατα σε κάθε μία. Το 1506 αυξήθηκαν σε 600, αυξήθηκαν όμως και οι οικογένειες - από 37 έγιναν 51 - έτσι η αναλογία ανά οικογένεια παρέμεινα η ίδια, 11-12 πρόβατα. Το 1570 με τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού - 25 μόνο οικογένειες - μειώνεται και τα αιγοπρόβατα. Σε όλο το χωριό υπάρχουν 180.

 γ) Όλες οι απογραφές δείχνουν ότι στο Αργύρι οι άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία. Οι ανάγκες τους σε γαλακτοκομικά και κρέας καλύπτονται από τα λίγα αιγοπρόβατα και τα χοιρινά. Λειτουργούσε αλευρόμυλος και για κάποια περίοδο δύο, είχαν μποστάνια, μέλισσες, καρποφόρα δέντρα και όπως είδαμε σε όλα τα προηγούμενα χωριά είχαν αμπέλια και παρήγαγαν κρασί.

  

Γ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

 1. ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΩΣ ΤΙΜΑΡΙΑ

1455
1506
1521/1530
1570
ΑΡΓΥΡΙ
1461
3304
4712
1482
ΣΕΛΙΠΙΑΝΑ
3715
8681
7793
7780
ΠΛΙΣΙΒΟ
900
3857
4547
1904
ΓΡΥΜΠΙΑΝΑ
461
1517
1889
3528
ΜΑ(Ρ)ΚΟΝΑ
440
300
ΝΕΧΩΡΙ
594
1267
1891
1996
ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ
2563
6477
8475
7851
ΑΡΑΧΩΒΙΤΣΑ  
564
970
950
ΜΑΡΑΘΟΣ
297
1323
1648
1849
  10995  
  27696  
  31905  
  26390  

 Από την πλευρά των τούρκων, τα καλύτερα τιμάρια ήταν τα δύο μεγάλα χωριά - Σελπιανά και Βραγκιανά. Αυτός, εξάλλου, θα πρέπει να ήταν και ο λόγος που στην απογραφή του 1521 τα Σελπιανά αποσπώνται από ζιαμέτι και αποτελούν ξεχωριστό τιμάριο, που ανήκε στον Cündi Karaca, με μεταβίβαση από κάποιον Kasım. Το ίδιο βλέπουμε και στην απογραφή του 1530 με τα Βραγκιανά να περνούν ως τιμάριο στον Cundi Akpay. Τρίτο σε φόρους το 1455 και 1530 είναι το Αργύρι, ενώ το 1506 και το 1570 τρίτο είναι το Πλίσιβο. Αργύρι και Πλίσιβο έχουν μεγάλες αυξομειώσεις. Ο Μάραθος με το Νεχώρι και τα Γριμπιανά από απογραφή σε απογραφή έχουν μόνο αύξηση φόρων, με τα Γριμπιανά να πληρώνουν εννέα φορές περισσότερους φόρους το 1570 σε σχέση με το 1455. Συνολικά οι φόροι το 1530 είναι οι περισσότεροι, 31.905 άσπρα, ενώ το 1570 που έχει μειωθεί πολύ ο πληθυσμός πραγματική μείωση έγινε μόνο στο Αργύρι και το Πλίσιβο.

 

 2. ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΝΑ ΕΣΤΙΑ (α)

1455
1506
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΤΙΩΝ
ΦΟΡΟΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΤΙΩΝ
ΦΟΡΟΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΑΡΓΥΡΙ
1461
37
39
3304
51
65
ΣΕΛΙΠΙΑΝΑ
3715
92
40
8681
106
82
ΠΛΙΣΙΒΟ
900
23
39
3857
47
82
ΓΡΙΜΠΙΑΝΑ
461
16
28
1517
17
89
ΜΑ(Ρ)ΚΟΝΑ
440
9
49
300
4
75
ΝΕΧΩΡΙ
594
16
37
1267
12
105
ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ
2563
69
37
6477
110
59
ΑΡΑΧΩΒΙΤΣΑ  
564
13
43
970
13
74
ΜΑΡΑΘΟΣ
297
7
42
1323
16
82

ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΝΑ ΕΣΤΙΑ (β)

1530
1570
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΤΙΩΝ
ΦΟΡΟΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΤΙΩΝ
ΦΟΡΟΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΑΡΓΥΡΙ
4712
45
105
1482
25
60
ΣΕΛΙΠΙΑΝΑ
7793
113
69
7780
84
93
ΠΛΙΣΙΒΟ
4547
47
97
1904
24
79
ΓΡΙΜΠΙΑΝΑ
1889
19
99
3528
23
153
ΜΑ(Ρ)ΚΟΝΑ
ΝΕΧΩΡΙ
1891
18
105
1996
18
110
ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ
8475
103
82
7851
77
102
ΑΡΑΧΩΒΙΤΣΑ  
950
13
73
ΜΑΡΑΘΟΣ
1648
14
118
1849
14
132

 Από τους δύο πίνακες βλέπουμε ότι το 1455 δεν υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των οικισμών ως προς τη φορολογία τους ανά οικογένεια. Στη Μα(ρ)κόνα πλήρωσαν τα περισσότερα (49 άσπρα), ενώ τα λιγότερα πλήρωσαν οι Γριμπιανίτες (28 άσπρα). Το 1506, και ενώ οι φόροι διπλασιάζονται, στο Νεχώρι κάθε οικογένεια πλήρωσε 105 άσπρα - τα περισσότερα από όλους τους οικισμούς - ενώ στα Βραγκιανά πλήρωσαν σχεδόν τα μισά, 59 άσπρα. Το 1530 πρώτος σε φόρους ανά εστία ήταν ο Μάραθος με 118 άσπρα με το Νεχώρι και το Αργύρι να ακολουθούν με 105 άσπρα και τελευταία τα Σελιπιανά με 69 άσπρα. Στην τελευταία απογραφή τα Γριμπιανά με 153 άσπρα ανά οικογένεια, πλήρωσαν τον μεγαλύτερο φόρο που βρίσκουμε σε όλους τους οικισμούς και στις τέσσερις διαθέσιμες απογραφές. Το λιγότερο πλήρωσαν στο Αργύρι, 60 άσπρα. Στις αυξομειώσεις των φόρων σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των οικογενειών. Για παράδειγμα στα Σελιπιανά με ίδιο συνολικό φόρο στις δύο τελευταίες απογραφές, το 1530 που οι οικογένειες ήταν 113 ο φόρος ανά εστία ήταν 69 άσπρα, το 1570 που οι οικογένειες μειώθηκαν σε 84 ο φόρος ανά οικογένεια αυξήθηκε σε 93 άσπρα. Το ίδιο και στα Βραγκιανά. Το 1530 ο συνολικό φόρος ήταν 8475, οι οικογένειες 103 και ο φόρος 82 άσπρα, ενώ το 1570 ο συνολικός φόρος μειώθηκε σε 7851 άσπρα, μειώθηκαν και οι οικογένειες σε 77, ο φόρος όμως αυξήθηκε κατά 20 άσπρα και έφτασε τα 102.

 3. ΦΟΡΟΙ ΑΝΑ ΠΡΟΪΟΝ (α)

ΣΙΤΑΡΙ - ΚΡΙΘΑΡΙ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
1455
1506
1570
1455
1506
1570
ΑΡΓΥΡΙ
351
736
190
132
200
60
ΣΕΛΙΠΙΑΝΑ
733
4504
1815
480
500
1000
ΠΛΙΣΙΒΟ
234
800
600
96
440
100
ΓΡΥΜΠΙΑΝΑ
104
440
500
83
110
1000
ΜΑ(Ρ)ΚΟΝΑ
37
120
168
12
ΝΕΧΩΡΙ
112
380
500
83
100
280
ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ
559
1500
1300
324
1030
1558
ΑΡΑΧΩΒΙΤΣΑ  
130
400
84
49
ΜΑΡΑΘΟΣ
39
300
264
83
190
558
  2299  
  8444  
  4979  
  1533  
  2431  
  4496  

Η αυτάρκεια, όπως είναι φυσικό, αποτελούσε το βασικό γνώρισμα της ζωής των ανθρώπων. Παράγουν ό,τι προσφέρεται στον τόπο που ζει ο καθένας και καταναλώνουν βασικά αυτά που παράγουν. Ενώ αυτό ήταν το κυρίαρχο γνώρισμά τους, παρατηρούμε την ύπαρξη και κάποιας - μικρής έστω - ειδίκευσης. Τα Σελιπιανά κατά πρώτο λόγο και το Πλίσιβο στη συνέχεια ζουν περισσότερο από το σιτάρι και το κριθάρι παρά από τα αιγοπρόβατα. Στην απογραφή του 1455 οι δύο οικισμοί πλήρωσαν για την καλλιέργεια δημητριακών τους μισούς σχεδόν φόρους από ό,τι πλήρωσαν όλοι μαζί οι οικισμοί, ενώ το 1506 τα Σελιπιανά μόνο πλήρωσαν 4504 άσπρα σε σύνολο 8444. Στην κτηνοτροφία στις δύο τελευταίες απογραφές αριθμητικά πρώτοι σε φόρους είναι τα Βραγκιανά, αλλά αναλογικά με τους κατοίκους πρωταθλητές είναι τα Γριμπιανά και ο Μάραθος.

 ΦΟΡΟΙ ΑΝΑ ΠΡΟΪΟΝ (β)

ΚΡΑΣΙ, ΜΟΥΣΤΟΣ, ΠΟΤΑ
ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  1455  
  1506  
  1570  
  1455  
  1506  
  1570  
ΑΡΓΥΡΙ
81
550
260
10
552
234
ΣΕΛΙΠΙΑΝΑ
126
250
1340
190
862
749
ΠΛΙΣΙΒΟ
33
935
190
0
450
110
ΓΡΙΜΠΙΑΝΑ
18
390
730
0
198
450
ΜΑ(Ρ)ΚΟΝΑ
62
15
34
ΝΕΧΩΡΙ
18
385
450
0
125
152
ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ
68
400
1690
20
725
831
ΑΡΑΧΩΒΙΤΣΑ  
25
68
0
127
ΜΑΡΑΘΟΣ
250
210
0
194
210
369
2740
4610
235
2715
2502

 Σε όλους τους οικισμούς υπήρχαν 4 φόροι γύρω από την καλλιέργεια σταφυλιών. Φόρος αμπελώνων, φόρος κρασιού, μούστου και εισαγόμενων ποτών. Τα Βραγκιανά μάλιστα το 1570 πλήρωσε 1690 άσπρα για κρασί και μούστο, ενώ για το σιτάρι 1300 και τα αιγοπρόβατα 1558 άσπρα. Το ίδιο συνέβη και με το Πλίσιβο το 1506 πληρώνοντας περισσότερους για την παραγωγή κρασιού από ό,τι για σιτάρι. Και οι άλλοι οικισμοί φαίνεται να έδιναν μεγάλη προσοχή στα αμπέλια, με εξαίρεση τα Σελιπιανά, που αυτή η προσπάθεια φάνηκε μόνο στην τελευταία απογραφή.

 Για την παραγωγή άλλων γεωργικών προϊόντων υπήρχαν ισοδύναμοι φόροι το 1506 και το 1570. Στην απογραφή του 1455 οι τιμαριούχοι ακολούθησαν κοινή γραμμή και δεν επέβαλαν φόρους. Τα παραγόμενα αγαθά είναι: οι λαχανόκηποι, οι καρυδιές, το λινάρι, οι κυψέλες, τα αγριόχορτα, οι νερόμυλοι, το μετάξι, καρποφόρα δέντρα. Σε αυτούς τους φόρους δεν υπάρχει «ειδίκευση» κάποιου οικισμού. Για τον λόγο αυτό ο φόρος που αναλογεί σε κάθε οικογένεια ανεξάρτητα από τον οικισμό είναι ίδιος, 10 περίπου άσπρα.

 Με την καλλιέργεια μεταξιού από φορολογικής πλευράς φαίνεται ότι ασχολήθηκαν τα Σελιπιανά, λιγότερο τα Βραγκιανά και στην τελευταία απογραφή το Νεχώρι με το Αργύρι. Από τη φορολογία των νερόμυλων διαπιστώνουμε ότι Πλίσιβο, Μα(ρ)κόνα, Νεχώρι, Αραχωρίτσα δεν είχαν καθόλου αλευρόμυλο, ενώ στο Αργύρι λειτουργούσε για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα